Napunk

Orbán a revizionista kijelentéseivel megbízhatatlan partner a szlovák és a román félnek

Orbán Viktor kormányfő, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Tusnádfürdőn. Fotó - MTI
Orbán Viktor kormányfő, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Tusnádfürdőn. Fotó – MTI

Magyarország diplomáciai elszigeteltsége nem csökken, a kisebbségi jogok érvényessége pedig Romániában és Szlovákiában a román és szlovák pártok nagyvonalúságán múlik.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az idei Tusványos különbözött az összes eddigitől. És ha lesz még Tusványos, már soha többet nem lesz olyan, mint amilyenné az elmúlt évtizedekben vált.

Ennek a kijelentésnek a jelentőségét csak akkor értjük, ha igazán értjük, hogy mi is ez a performansz, amit a magyar miniszterelnök évről évre előad.

Most a magyar ellenzéket az köti le, hogy megmagyarázza: Tusványos egy erdélyi fesztivál, amit történetesen és időszakosan kisajátított a magyar kormánypárt. (Jellemző a magyar gyarmatosító habitusra, hogy a magyar „Balaton Soundként” emlegetik, mintha mindennek hasonlítania kellene valamire, ami az „anyaországban” létezik). Azért van erre az ellenzéki magyarázkodásra szükség, mert jó taktikai érzékkel a magyar miniszterelnök beszédének helyt adó fesztiválon rendszeresen lépnek fel olyan előadók, akikért a magyar ellenzékiek rajonganak, vagy akik megnyilvánulnak ellenzéki ügyekben. Teljes zavart okoz ez a fesztiválstratégia.

Tusványos egykor és most

De sajnos felesleges a magyar ellenzéki alibizéssel foglalkozni, nem feledkezhetünk azonban el arról, hogy mi volt, és mi most Tusványos. A Szent Anna-tónál, majd Bálványos fürdőn, végül Tusnádon még a rendszerváltás előtt és alatt ellenzéki találkozókat szerveztek.

Ezek a találkozók aztán a román–magyar kapcsolattartás helyszíneivé váltak. Majd amikor a magyar–magyar kapcsolatok bonyolódtak, megjelentek az úgynevezett versenypártok, akkor a magyar–magyar kapcsolattartás, párbeszéd fórumává vált Tusványos.

Végül, legalább tizenöt éve, a Fidesz külpolitikai programismertetésévé és erdélyi kampányhelyszínévé egyszerűsödött, ez az egykor dialógusra, egymásra figyelésre összpontosító rendezvény. Tusványos volt az a hely, ahol Orbán Viktor deklarálta a keleti nyitást, hogy olyan autokráciákat tekint mintaállamnak, mint Oroszország és Törökország.

Mellékes szál, de az erdélyi közönség nem hülye. Ezt az átalakulást érzékenyen követte, és reagált rá évek óta. Csak az utolsó fejezetét említem ennek a folyamatnak. Idén a tusványosi programot már nem is Erdélyben, hanem Budapesten jelentették be. És a programismertetővel egy időben az is nyilvánvalóvá vált: az erdélyi (kisebbségi) meghívottak, fellépők, résztvevők jelentősen háttérbe szorultak az idén. Tusványos a budapesti politika kiemelt, Erdélybe kihelyezett helyszíne.

Ekként figyelnek rá például román kormánykörökben is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orbán Viktor

Románia

Tusványos

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak