Napunk

Még a szlovák csodálóit is elhatárolódásra késztették Orbán tusványosi szavai

Robert Fico és Andrej Danko. Fotók - TASR
Robert Fico és Andrej Danko. Fotók – TASR

Eduard Heger szlovák szurkolói sál után sildes sapkát adna a magyar kormányfőnek, Fico és Danko barátságosan kritizálnak, a szlovák sajtó továbbra is Putyin trójai falovát látja Orbánban.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Hétfőn nemcsak a román, hanem a szlovák külügy is bekérette a magyar nagykövetet. Románia már előzetesen demarsot küldött a magyar miniszterelnöknek, aki ezt a beszédében pellengérre állította. A szlovák külügy azt kifogásolta, hogy Orbán elszakított országrészekről beszélt a szlovákiai magyar politika kapcsán.

A külügy szerint Szlovákia és Magyarország is Ausztria–Magyarország utódállamai, így nincsenek olyan területek, amiket a mai Magyarországtól szakítottak el.

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan” – írja a külügy közleménye.

Orbán szakadt el a valóságtól, nem Szlovákia Magyarországtól

A baloldali-szociálpopulista Hlas, Peter Pellegrini pártja „élesen elítéli” Orbán kijelentéseit, szerintük a magyar kormányfő retorikája „elfogadhatatlan és megkérdőjelezi Szlovákia szuverenitását és területi egységét”, ami „az orosz–ukrán háború kontextusában veszélyes precedenst teremt”. A Hlas szerint Orbán kijelentései azt bizonyítják, hogy Szlovákiában már három éve nincs rendes kormányzás, és „a nemzetállami érdekeket nem képes Ódor Lajos hivatalnokkormánya sem megvédeni”.

A libertariánus SaS ugyancsak élesen elítéli Orbán szavait, szerintük megengedhetetlen, hogy „hogy déli szomszédunk bármilyen módon kétségbe vonja Szlovákia szuverenitását és területi integritását”. Az SaS is az orosz–ukrán konfliktus keretében értelmezi a magyar kormányfő megnyilvánulásait, „Orbán Viktor kijelentése úgy hangzik, mintha azt üzenné a szlovákoknak, hogy a magyarok bármikor elfoglalhatják az elszakított területet”  – fogalmazott Richard Sulík pártelnök, hozzátéve, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin barátja.

Eduard Heger, a jobbközép Demokrati vezére még kormányfőként a novemberi V4-csúcson egy szlovák szurkolói sálat ajándékozott a magyar miniszterelnöknek, miután az egy Nagy-Magyaroszág-sziluettet ábrázoló sálban fotózkodott egy válogatott mérkőzésen. Heger hétfőn a Facebookon újra megosztotta ezt a képet azzal a szöveggel, hogy „Viktor, látom, hogy nyáron elraktad a sálat. Adok neked sildes sapkát! Szlovákia nem elszakított terület! Viktor, megengedhetetlen, hogy így nyilatkozz Szlovákiáról!”

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Eduard Heger

Orbán Viktor

Robert Fico

Tusványos

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak