Napunk

Benyovszky Móric/Móric Beňovský: A különös király (Magyar volt vagy szlovák? 4.)

A Magyar Nemzeti Bank Benyovszky Móric-emlékérméje. Forrás - Magyar Nemzeti Bank
A Magyar Nemzeti Bank Benyovszky Móric-emlékérméje. Forrás – Magyar Nemzeti Bank

Biztosan nem hasonlíthatjuk őt a korabeli európai uralkodókhoz, ami azonban fontos, hogy a madagaszkáriak elfogadták őt védelmezőjüknek és döntőbírájuknak, mondja Benyovszky királyságáról a szlovák Benyovszky Móric Egyesület elnöke.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ez a cikk eredetileg a Napunk és a Denník N Magyar volt vagy szlovák? című magazinjában jelent meg. Előző, Mítoszok a magyarokról/szlovákokról című magazinunk cikkei itt olvashatóak.

A mai Szlovákia területéről származott, de jól ismerte Oroszországot és Amerikát is. Korának neves személyiségeivel találkozott és levelezett. Elvarázsolta egy távoli sziget, amellyel nagy tervei voltak. A legnagyobb sikereket franciaországi szolgálatában érte el, ahol tábornoki rangot szerzett. Fiatalon halt meg, és legendává vált. Kiről van szó?

Ha a fenti mondatokhoz hozzávesszük Kosarast (Košariská), a légiókat, Wilsont, II. Miklóst vagy Tahitit, a leírás nyilvánvalóan ráillik Milan Rastislav Štefánik szlovák politikusra. Csakhogy a bevezető sorok ugyanígy ráillenek a 134 évvel korábban született Benyovszky Móricra (1746–1786) is. Elég mindezt Verbóval (Vrbové), Kamcsatkával, Benjamin Franklinnel és Madagaszkárral kiegészíteni.

Magyar vagy szlovák?

„A cseheknek ki kellett találniuk a maguk Cimrmanját, mi pedig a mi Benyovszky Móricunkról inkább megfeledkeztünk, mintsem megemlékeznénk róla” – mondja Vladimír Dudlák, a Benyovszky Móric Egyesület elnöke. „Nagy kár, hogy nem tiszteljük annyira, mint a magyarok és a lengyelek.”

Már az is sokat elárul, hogy Lengyelországban 21 utcát neveztek el Beniowskyról, Benyovszky Móric utca Budapesten is található, Pozsonyban azonban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar volt vagy szlovák?

Történelem

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak