Napunk

Hadik András/Andrej Hadik: Akinek a huszárcsínyt köszönhetjük (Magyar volt vagy szlovák? 2.)

Trill Zsolt mint Hadik András. Fotó - Vertigo Média
Trill Zsolt mint Hadik András. Fotó – Vertigo Média

Hadik András az európai hadtörténetet egy új kifejezéssel gazdagította, a magyarok és a szlovákok történelmét pedig egy újabb közös fejezettel, amelynek nem kellene vita tárgyát képeznie. Ez lehetne Hadik utolsó huszárcsínye.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ez a cikk eredetileg a Napunk és a Denník N Magyar volt vagy szlovák? című magazinjában jelent meg. Előző, Mítoszok a magyarokról/szlovákokról című magazinunk cikkei itt olvashatóak.

Március 1-jén, szerdán a magyar mozikban bemutattak egy várva várt újdonságot – a Hadik András (1710–1790) tábornagyról és grófról szóló történelmi filmet. Magyarországon a sajátjuknak tartják a híres katonát és Mária Terézia császárnő kedvencét. Erről tanúskodik a budai Várban álló lovasszobra is. „Az igazság az, hogy Hadik András egy Turóc vármegyéből származó szlovák nemesi család leszármazottja volt” – olvasható a szlovákiai Hadtörténeti Intézet 2011-es cikkében. A szerzője, Vladimír Segeš szerint Hadikot tévesen tüntették fel magyarként az 1986-ban kiadott, cseh nyelven írt, Csehszlovákia hadtörténete című kiadványban.

Hadik identitása

Noha Hadik András neve alig ismert a szlovákok között, katonai körökben már régóta szlováknak tartják. Egykor még Liptószentmiklóson is volt egy Andrej Hadik Tábornagy Nemzeti Honvédelmi Akadémia. Segeš cikke ezért nem egyedülálló a maga nemében.

Az, hogy Hadikot mindkét nemzet a sajátjának tartja, természetes dolog. Ha lehetőségünk nyílna megkérdezni tőle, minek tartotta saját magát, akkor valószínűleg

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar volt vagy szlovák?

Történelem

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak