Napunk

Gyenge teljesítmény? Elszakított országrész? Mit üzent valójában Orbán Viktor Szlovákiának Tusványosról

Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Fotó - OV FB-oldala
Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Fotó – OV FB-oldala

A szlovákiai magyaroknak és a szlovákoknak is keményen beszólt Orbán Viktor Tusványoson. A szlovák külügyminisztérium felháborodott, a szlovákiai magyar politikusok inkább egyetértenek a magyar miniszterelnökkel.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletét Pozsonyban, minden visszafogottság mellett is egy gyenge teljesítmény – mondta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn. Ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért akar dolgozni az elszakított országrészekben, tette hozzá a kormányfő.

A magyar miniszterelnök a beszéde után a közönség soraiból kapta azt a kérdést, hogy hogyan látja a közelgő szlovákiai parlamenti választást, lesz-e képviselete a felvidéki magyaroknak.

„Kedves felvidéki magyarok, azért az mégis egy képtelen helyzet, ami ott van” – kezdte Orbán, aki szerint nem mondhatjuk, hogy valaki más tehet ezért a helyzetért. „Nem mondhatjuk azt sem, hogy a szlovákok miatt nem tudjuk magunkat megszervezni, ők biztos mesterkednek, de ez része az életnek” – mondta a miniszterelnök.

Ez a pár mondat komoly vihart kavart Szlovákiában. Utánajártunk, mit gondolnak Orbán Viktor szavairól a Szövetség vezető politikusai és platformelnökei, valamint a többi magyar párt vezetői is, és milyen hatása lehet a tusványosi üzenetnek Szlovákiában.

Ódorék első összetűzése Orbánékkal

Orbán beszéde idén is nemzetközi visszhangot keltett. Először a román külügyminisztérium hívatta be a magyar nagykövetet, majd hétfőn a szlovák külügy is hasonlóan cselekedett. Miroslav Wlachovský, az Ódor-kormány tárcavezetője azt kifogásolta, hogy Orbán elszakított országrészként beszélt Szlovákiáról.

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el” – írta állásfoglalásában a szlovák külügyminisztérium.

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan” – folytatják.

„Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak. A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek »az elszakított országrészeken való munkával« kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira” – zárja közleményét a külügy.

Ez volt az első eset, hogy a májusban kinevezett Ódor-kormány diplomáciai összeütközésbe került Magyarországgal.

A románok is behívatták

Arról, hogy a román külügy is bekérette a nagykövetet, hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozott.

Orbán Viktor gúnyos hangnemben beszélt arról, hogy a román külügyminisztérium demarsot intézett hozzá, amelyben közölték, miről nem szeretnék, ha beszélne tusványosi beszédében. A román levél egyik pontja az volt, ne beszéljen „nem létező román területi egységekről”, amire Orbán megjegyezte, „sosem mondtuk, hogy Erdély és Székelyföld román területi egységek”.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – kommentálta az eseményeket Szijjártó Péter.

A Szövetségben inkább egyetértenek

Orbánnak a szlovákiai magyar politika kapcsán elhangzott mondataira elsőként Forró Krisztián, a Szövetség elnöke reagált még vasárnap egy Facebook-bejegyzésben.

„Kedves Miniszterelnök úr, köszönjük karcos gondolatait. Szeptember 30-án bevisszük a felvidéki magyar képviseletet a parlamentbe, megerősítjük a sikert, amit a tavalyi megyei választáson értünk el” – írta Forró, aki személyesen is ott volt Tusványoson, és a szombati beszéd előtt Orbán Viktorral is tárgyalt további határon túli magyar politikusok társaságában.

A Napunk külön is megkérdezte Forró Krisztiánt arról, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor szerint gyenge teljesítményre vall, ha a magyarok nem jutnak be a parlamentbe. A Szövetség elnöke a kritikára nem reagált egyenesen válaszában. „Az

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Híd

Külügyminisztérium

Magyar Fórum

Miroslav Wlachovský

Orbán Viktor

Orosz Örs

Simon Zsolt

Sólymos László

Szlovák–magyar kapcsolatok

Szlovákiai magyar

Szövetség

Tusványos

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak