Napunk

Orbán megmutatta Tusványoson, mit tud ma a magyar külpolitika: úgy keménykedni, hogy abból semmi haszna nincs

Fotó - MTI
Fotó – MTI

Orbán Viktor szombaton megtartotta a szokásos tusványosi beszédét, amiben ezúttal nem vezetett be új fogalmakat, de annál agresszívabb volt a környező országokkal szemben. A beszédet Lakner Zoltán politikai elemző segítségével értékeltük.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Visszafogott volt-e az idei tusványosi beszéd? Mi először annak értékeltünk, és annyiban Lakner szerint is visszafogott volt, hogy semmiféle újdonság nem volt benne, „innováció nélküli beszéd volt”, az eddig megnyitott támadási felületek kívül nem vezetett be újakat.

A visszafogottságot azonban Lakner szerint cáfolja, hogy a környező országokat sikerült magára haragítania Orbán Viktornak. Nagyon offenzív volt, és sok esetben nem látszott, hogy ez milyen célt szolgál – mondja az elemző. Hétfőn a román és a szlovák külügy is bekérette a magyar nagykövetet.

Értelmezhetetlen keménykedés

Mint Orbán a beszéd elején elmondta, a román külügytől kapott egy demarsot, egy hivatalos jegyzéket arról, hogy milyen témákat kerüljön, és hogy más témákról milyen hangnemben beszéljen.

Lakner szerint a diplomáciában teljességgel szokatlan Orbán eljárása: a demarsot egyszerűen figyelmen kívül is hagyhatta volna, de

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Külpolitika

Orbán Viktor

Tusványos

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak