Napunk

Nyolc tipp egy olyan terasz kialakításához, ahol jól érezzük magunkat

Fotó - Atelier Flera
Fotó – Atelier Flera

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Ne becsüljük alá a méretét, a kompozit helyett válasszunk fát, és gyorsan kezdjük el használni. Egyebek mellett ezt tanácsolják Jana Bieliková és Ferdinand Leffler tájkertészek, akikkel arról beszélgettünk, hogyan alakítsuk ki a ház melletti teraszt.

„Számomra a jó terasz az olyan, ahol szívesen töltöm az időmet, ahol nem érzem úgy, hogy bármi korlátozna. Már a munkanap vége előtt a teraszon jár az eszem. Elképzelem, ahogy felteszem a lábam, iszom egy jó kávét, eszem valami finomat, vagy csak élvezem a csendet” – mondja Jana Bielková.

Mindketten kiemelik, hogy az a legfontosabb, hogy a terasz elsősorban a mi igényeinknek feleljen meg. Néhányan azt szeretik, ha a bejárattal van egy szinten, míg mások azt, ha a kerttel. „Egyrészt jó érzés lehet a nappaliból egyenes a kertbe lépni, de az se baj, ha teszünk oda egy-két lépcsőfokot. Ez csakis attól függ, nekünk mi felel meg jobban” – mondja Ferdinand Leffler a Flera Ateliertől.

Ne féljünk kiszélesíteni

A terasz építésénél leggyakrabban elkövetett hiba az építészek szerint a nem megfelelő méret. Gyakran éppen ez ügyben kérik az emberek a tájkertészek segítségét.

„Az emberek gyakran attól félnek, hogy elvesznek egy részt az udvarból vagy a kertből, de azt nem tudatosítják, hogy éppen a terasz az a hely, ahol összejön a család, ahol pihennek, és ahol ünnepelnek. Az a hely, ahol sok időt töltenek” – magyarázza Bieliková.

„Én amondó vagyok, hogy még egy kisebb kertnek is legyen nagyobb terasza. Az ideális szélesség 3,5 méter, a hossz a ház típusától függ. Az optimális méret a 3,5 × 3,5 méter, de 4 méter is lehet. Ha a teraszon néhány cserepes növényt és kényelmes foteleket helyezünk el, akkor már kevesebb szabad helyünk marad. Ha nincs ennyi helyünk, akkor egy kétméteres kávézóteraszt is kialakíthatunk” – mondja Leffler.

Bieliková tájépítész jelenleg a saját teraszát építi, amely körülbelül 4 × 5 méteres lesz. „Ez nagynak tűnhet, de lesz benne egy konyhasarok, amely egy részét elfoglalja. Ha több hely lenne azon a részen, ahová a konyhát tervezzünk, biztosan tovább bővítenénk, de azzal dolgozunk, amink van.”

Fotó – Atelier Flera

Legyünk tisztában azzal, mire akarjuk használni a teraszt

Fontos átgondolni, hogyan akarjuk használni a teraszt – pihenő- vagy étkezőhelyként, illetve mindkét célra. Hogy akarunk-e grillezőt vagy kültéri konyhát. Hasonlóan fontos szempont az is, hány tagú a család, de az is, hányan fognak összegyűlni a teraszon. Emellett pedig a terasz árnyékolására vagy általános tájolására is kell gondolni.

„Sokszor tapasztaltam, hogy az ügyfelek eredeti terveiben a terasz nem a legjobb kilátással vagy elhelyezkedéssel rendelkezett, és mi pedig máshová helyeztük át, néha olyan helyre, amely nem feltétlenül van közel a házhoz. Minden körülményt és felhasználási lehetőséget figyelembe veszek. A teraszra vonatkozó megoldásnak átfogónak kell lennie, csakúgy, mint a kertet illetőnek” – mondja Leffler.

Bieliková hangsúlyozza, hogy a házaknak ma már több teraszuk is lehet,  használattól függően. A főterasz mellett kiépíthetünk egy kisebbet is, ahol csak kávézni fogunk.

Azt ajánlja, hogy fordítsunk elegendő időt a terasz megtervezésére. „Gondolkozzunk, jegyzeteljünk, készítsünk méretarányos rajzot, koncentráljunk azokra az elemekre, amelyekre szükségünk van.”

Fotó – Atelier Flera

Azonnal kezdjük el használni a teraszt

Gyakori, hogy az emberek a terasz építését csak néhány évvel a beköltözés vagy a felújítás után kezdik el. Az ok egyszerű, a házépítés és a beltér berendezése anyagi szempontból megterhelő. A tájkertészek azonban azt javasolják, hogy a teraszt minél hamarabb, legalább egy ideiglenes változatban építsük ki.

„Javaslom például,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Családi ház

Életmód

Építészet

Nyár

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak