Napunk

Napunk newsfilter: Ha Orbán provokálni akart Tusványoson, akkor teljes a siker

Orbán Viktor kormányfő munkaebéden tárgyalt a határon túli magyar politikai szervezetek vezetõivel a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2023. július 21-én. Fotó - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor kormányfő munkaebéden tárgyalt a határon túli magyar politikai szervezetek vezetõivel a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2023. július 21-én. Fotó – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

1. Külpolitika bokszkesztyűben. 2. Orbán beszólt a Szövetségnek, de ő maga is a probléma része. 3. A Smer stabilan vezet, de a kormányalakítással gondban lehet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Külpolitika bokszkesztyűben

Orbán Viktor, a „prédikátor miniszterelnök” szombaton tartotta meg tusványosi beszédét, de mondatai, üzenetei még hétfőn is hullámokat vetettek a szomszédos országokban.

Cseh, román, szlovák reakciók. Petr Fiala cseh kormányfő még szombat este reagált a magyar miniszterelnök állítására, mely szerint az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen. „Az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki” – mondta Orbán. Fiala közölte, hogy Csehország szuverén állam, és kormánya saját nemzeti érdekeit védi.

A cseh miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy elődje, Andrej Babiš máshoz szoktatta Orbánt, mert az európai politikáját egyeztette a magyar kormányfővel, így annak frusztrációja most érthető – „(…) az abszurd megbélyegzések azonban biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez” – fűzte hozzá Fiala.

A bukaresti magyar nagykövetet hétfő reggel kérették be a román külügyminisztériumba. Orbán nyilvánosan gúnyolódott a román külügytől kapott hivatalos jegyzéken. A legnagyobb tapsot az a kijelentése kapta, amely arról a pontról szólt, hogy ne beszéljen „nem létező román területi egységekről”. Erre mondta a szónok, hogy mi „sosem mondtuk, hogy Erdély és Székelyföld román területi egységek”.

Ugyancsak hétfői hír, hogy a szlovák külügyminisztérium is bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázza meg a magyar kormányfő szavait, aki Szlovákiáról „elszakított országrészként” beszélt.

Nem kis teljesítmény a magyar miniszterelnöktől, hogy a szomszédos államokat ilyen gyorsan magára haragította, felrúgta a diplomácia írott és íratlan szabályait.

A „szentbeszédének” geopolitikai és gazdasági részeit már többen gyorselemezték. Valószínűleg nem marad el a felmagasztalt Kína mellett a hanyatlónak és háborúra készülőnek lefestett Egyesült Államok reakciója sem. Azt, hogy Orbán az USA helyett Kína mellett tette le ilyen nyíltan a garast, a republikánusok is csak pislogva hallgathatták.

Látványosan hiányzott a „béke ideje” rendezvényen elmondott beszédből az orosz–ukrán háború értékelése. Nem ijesztgetett a magyar miniszterelnök Sorossal, viszont az uniót, amelynek Magyarország is a tagja, kőkeményen bírálta, szerinte „(…) ma a nyugati értékek három dolgot jelentenek: migrációt, LMBTQ-t meg háborút.”

Nos, a nemzetközi sajtót nem olvasó, keveset utazó hívek számára talán úgy tűnhet, hogy ma az uniót le lehet ezekre az orbáni hívószavakra redukálni, azonban a valóság az, hogy az uniós országok sokkal, de sokkal vonzóbb és élhetőbb helyek, mint a felmagasztalt Kína vagy az Európára fenyegetést jelentő, pátyolgatott Oroszország.

Nem szeretjük idealizálni a Nyugatot, sem a gyakran hivatkozott nyugati értékeket, mert tény, hogy változóban van, és a migráció is valós probléma, de az súlyos manipuláció, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Tusványos

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak