Napunk

Szlovákiában elsőként nyerte el a Fulbright–Schuman-ösztöndíjat. „Bízom benne, hogy másokat is motiválni tudok” – mondja N. Varagya Szilvia

N. Varagya Szilvia. Fotó - Nemzetpolitikai Államtitkárság, Design Terminál
N. Varagya Szilvia. Fotó – Nemzetpolitikai Államtitkárság, Design Terminál

A szakterülete a stratégiai kommunikáció, a célja pedig az, hogy hozzájáruljon a társadalmi polarizáció csökkentéséhez.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

N. Varagya Szilvia több mint 20 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött fogott doktori tanulmányokba, és hamarosan az egyik legrangosabb ösztöndíjprogram keretében utazik az USA-ba, hogy a társadalmi polarizálódás és a politikai kommunikáció kölcsönhatását kutassa.

A Fulbright–Schuman-ösztöndíj elnyerése önmagában óriási dolog, de Szilvia esete abban is különleges, hogy Szlovákiában ő az első, akinek ez sikerült.

Mint mondja, nagy nyugtalansággal követi a közélet eseményeit, és aggasztja, ahogy a mindennapi emberi kapcsolatokat is mérgezi a társadalmi polarizáció. Kutatói munkájával ennek csökkentéséhez szeretne hozzájárulni.

Az interjúban arról mesél,

  • hogyan került kapcsolatba a Fulbright–Schuman-ösztöndíjjal,
  • mi mindennek kellett megfelelnie ahhoz, hogy egyáltalán pályázni tudjon,
  • mi volt a legnagyobb akadály, és hogyan gyűrte le azt,
  • mit jelent számára ennek az ösztöndíjnak az elnyerése,
  • szerinte motiválni fogja-e a hazai szakembereket és diákokat.

Az interjú apropója, hogy elnyerte a Fulbright–Schuman-ösztöndíjat, de először meséljen arról, hogy milyen út vezetett idáig. Mit tanult, mivel foglalkozik?

Körülbelül húsz éve végeztem a Comenius Egyetemen zsurnalisztika és magyar nyelv és irodalom szakán, és már két évtizedes szakmai tapasztalat áll mögöttem elsősorban kommunikációs területen. Gyakorlatilag tizenhat éves korom óta foglalkozom kommunikációval, volt ebben újságírás, PR, miniszteri szóvivőség, válságkommunikációs vezetőség és vállalkozás is.

Nagyon sok oldaláról megismertem a kommunikációt, és 20 évvel az egyetemi tanulmányaim befejezése után úgy döntöttem, hogy szeretnék doktori tanulmányokat is folytatni ezen a területen, hogy az eddig elsősorban a gyakorlatban szerzett tudásomat elmélettel és tudományos háttérrel is ki tudjam egészíteni. Tavaly, pontosan egy évvel ezelőtt sikeresen megvédtem a doktori disszertációmat.

Mi volt a témája a disszertációjának?

A disszertációs munkám témája a politikai kommunikáció, pontosabban a Covid-kommunikáció volt, az, hogy hogyan jelent meg járvánnyal kapcsolatos szlovákiai közéleti retorika a magyar médianyelvben. A szakterületem a stratégiai kommunikáció, és a tudományos, kutatói munkámnak is ez van a fókuszában.

Hogyan került kapcsolatba a Fulbright–Schuman-programmal?

Már korábban is vettem részt külföldi ösztöndíjprogramokban. Több mint tizenöt évvel ezelőtt elnyertem a Robert Bosch-ösztöndíjat, amelynek során a német szövetségi kormánynak dolgoztam kilenc hónapot, tavaly pedig az Erasmuson keresztül a doktori tanulmányaimat fél éven keresztül a Padovai Egyetemen folytattam Olaszországban, ott töltöttem az utolsó szemesztert. Padovában írtam meg a disszertációs munkám érdemi részét, aztán már itthon doktoráltam.

A Fulbright–Schuman-ösztöndíjjal tulajdonképpen véletlenül kerültem kapcsolatba, az utolsó témavezetőm hívta fel rá a figyelmemet azzal, hogy ha nem is most, de valamikor a jövőben érdekelhet. Tudta, hogy nagyon kitartó vagyok, és ha valamit eltervezek, azt nem adom fel könnyen.

A Fulbright a világ egyik legnevesebb ösztöndíjprogramja, a Fulbright–Schuman ezek között is különleges. Az ösztöndíjat az amerikai Kongresszus és az Európai Bizottság együttesen ítéli oda.

A Fulbright–Schuman-program

A Fulbright-programot James William Fulbright amerikai szenátor alapította 1946-ban. Az oktatási, kutatói ösztöndíj- és csereprogram célja az USA és más országok közötti kölcsönös megértés elősegítése.

Az 1990-ben létrehozott Fulbright–Schuman-program az USA–EU-kapcsolatok terén nyújt hallgatói, posztgraduális, kutatói és oktatói ösztöndíjakat. A megnevezésben a Schuman név Robert Schumanra, az Európai Unió egyik alapítójára vonatkozik, aki a NATO megteremtésében is fontos szerepet játszott.

Az egyik alapfeltétel az, hogy a pályázó legalább két EU-tagország és az USA közötti kapcsolatokat erősítse szakmai-tudományos területen. Az én esetemben a két uniós tagország Szlovákia és Magyarország.

Egyébként a Fulbrightot ismertem, de konkrétan a Fulbright–Schuman-ösztöndíjprogramról nem hallottam korábban, úgyhogy felhívtam a pozsonyi Fulbright-irodát, és ott érdeklődtem. Nagyon kedvesek voltak, elmondták a részleteket, és azzal zárták a beszélgetést, hogy ha nem jönne össze a Fulbright–Schuman, ne keseredjek el és pályázzak meg valami kisebb Fulbright-programot náluk Pozsonyban, merthogy Szlovákiában még soha senkinek nem sikerült elnyernie a Fulbright–Schuman-ösztöndíjat.

Robert Schuman, az Európai Unió egyik alapító atyja. Fotó – wikimedia

Csak hogy rögzítsük: ön tehát az első Szlovákiában, aki elnyerte ezt az ösztöndíjat.

Így van. Ez a program

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Gazdaság

Oktatás

Társadalom

USA

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak