Napunk

Orbán Viktor: Ez gyenge teljesítmény! – üzente a szlovákiai magyar politikusoknak a miniszterelnök Tusványosról

Fotó - MTI
Fotó – MTI

Orbán Viktor újra elhelyezte Magyarországot a világban, de magához képest visszafogott volt: nem beszélt Ukrajnáról, és nem említette Sorost sem. A beszéd után a kormányfő a szlovákiai magyar politikusoknak is üzent: „Gyenge teljesítmény!”

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Háború fenyeget, mert Kína a világ vezető hatalmának pozíciójára tör, de az USA nem akar arról lemondani. Az EU elutasítja a keresztény örökséget, lakosságcserét hajt végre a migráción keresztül, LMBTQ-hadjáratot folytat a családbarát európai nemzetekkel szemben. A csehek átálltak az unióban a föderalista oldalra, Szlovákia billeg.

Orbán Viktor megtartotta hagyományos beszédét a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, azaz Tusványoson. A beszédet idén is nagy érdeklődés előzte meg, hiszem a miniszterelnök ezeken a beszédeken szokott eligazítást tartani a politikai irányvonalról. 2014-ben itt beszélt arról, hogy Magyarországon illiberális demokrácia épül, tavaly pedig itt hajlott fajelméletbe a fejtegetése.

Az idei beszédében új dolog nem hangzott el, a nagy része történelmi fejtegetés volt, a magyar gazdaság jövőjét illetően pedig roppant optimista a miniszterelnök. Bár az idei Tusványos jelszava a „Béke ideje”, Orbán beszédéből nemcsak hiányzott az orosz–ukrán háború kapcsán gyakran emlegetett békepártisága, hanem Ukrajnáról nem is beszélt. A beszéd után azonban kemény üzenetet küldött a szlovákiai magyar politikusoknak.

Beszólás a román külügynek

„Köszöntöm a prédikátor miniszterelnököt és a forradalmár papot” – így konferálta fel Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a pódiumon Orbán Viktort és Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét.

Orbán Viktor a román külügytől kapott hivatalos levél tartalmának ismertetésével kezdte a beszédét, azzal, hogy miről nem beszélhet, illetve miről és hogyan beszélhet. Ebben a hivatalos állami iratban az áll, hogy ne beszéljen a a román érzékenységet sértő nemzeti szimbólumokról, a kollektív kisebbségi jogokról és nem létező közigazgatási egységekről. A magyar kormányfő szerint valószínűleg Erdélyre és Székelyföldre gondolhatnak, de „mi soha nem állítottuk, hogy ezek román közigazgatási egységek lennének” – mondta Orbán.

A magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy a jelenlegi a huszadik román miniszterelnök, akivel együtt fog dolgozni. Új miniszterelnök, új esély, hátha kijön ebből valami, ami mindkettőnknek jó – tette hozzá.

Kína átszabja a világot

Kína elmozdította a világ egyensúlyát, folytatta geopolitikai elemzéssel Orbán. Kína máshogy emelkedik fel, mint az USA. „Az Egyesült Államok lett, Kína pedig van” – foglalta össze. Kína olyan termelési erő lett, ami épp most előzi meg az USA-t.

A kormányfő szerint az amerikai dominancia folyamatosan húzódik vissza, és a világ vezető országa ezt rosszul éli meg. Nincsenek állandó győztesek és vesztesek a világban. Ázsia és Kína felemelkedik, létrehozza saját intézményeit, és a kínaiak kinevetik az egyetemes értékek nyugati mítoszát, a többi civilizációval szembeni ellenséges filozófiának tekintik.

Az összeütközés felé haladunk, az a nagy kérdés, hogy elkerülhető-e az összeütközés. Orbán szerint nagyon veszélyes pillanatban vagyunk, mert az első számú nagyhatalom a második helyre csúszik vissza. Ebben a nagyhatalmi játszmában nem osztottak lapot a kisebbeknek.

Az unió egy kiöregedett bokszbajnok

Az unió bekerítve érzi magát, mert a 400 millió lakosa körül 7 milliárd ember van. Olyan ma az Európai Unió, mint „egy kiöregedett bokszbajnok, mutogatja az öveit, de már nem megy be a szorítók közé” – fogalmazott Orbán, aki szerint az unió gyenge és gazdag.

Azt gondolják az EU-ban, hogy leválasztották az orosz gazdaságot az unióról, de ez egy nagy illúzió, mert Oroszországot nem lehet elzárni a világgazdaságtól, az orosz energiát majd mások veszik meg, „mi pedig szenvedünk a háborús inflációtól és elveszítjük a versenyképességünket”. Az unió ezzel a stratégiával magát zárja – gazdasági, politikai és kulturális – gettóba, mondta a miniszterelnök.

A nagy európai cégek sem akarnak leválni Oroszországról, továbbra is kereskednek vele, így az ukránok támadása a magyar OTP ellen a miniszterelnök szerint a hungarofóbia megnyilvánulása.

A tusványosi közönség. Fotó – MTI

A csehek átálltak, Szlovákia billeg

Orbán szerint az Európai Unióban a föderalisták és a szuverenisták, a birodalom és a nemzetek között kell majd választani. Úgy látja, a föderalisták ki akarják szorítani a szuverenistákat, kormányváltást akartak, ezért pénzelték a magyar ellenzéket.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orbán Viktor

Tusványos

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak