Napunk

Napunk newsfilter: Már a parlament is csak egy díszlet Fico kampányához

Robert Fico. Fotó - TASR
Robert Fico. Fotó – TASR

1. Fico már nyíltan beszél a választások manipulálásáról. 2. Ezt a parlamentet már az égvilágon senki nem veszi komolyan.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Fico már nyíltan beszél a választások manipulálásáról

Ahogy arra mindenki számított, a mai rendkívüli parlamenti üléseket a Smer arra használta föl, hogy a saját narratíváját erősítse, és Robert Fico nem is okozott csalódást.

A Smer elnöke láthatóan elemében van, majd kicsattan az energiától, nekiugrik bárkinek és bárminek, aki szembe mer menni vele. Ami azt illeti, meg van rá az oka, hiszen a felméréseket magabiztosan vezeti, és újabban úgy tűnik, a kormányalakításnál az SNS is a segítségére lehet majd. És ami a legfontosabb – a parlamenti pártok között nincs senki, aki energiában, lendületben fel tudná venni a versenyt Ficóval, aki így gyakorlatilag azt csinál, amit akar.

Fico szerint a világ. A Smer elnöke nem játszik kicsiben: ma már nyíltan arról beszél, hogy szerinte Daniel Lipšic különleges ügyész, Igor Matovič és Zuzana Čaputová arra készülnek, hogy befolyásolják az előrehozott választásokat szeptember 30-án. Aki egy kicsit gondolkodik, az már itt felkapja a fejét, hiszen Matovič nem épp arról híres, hogy jó viszonyban lenne Čaputovával, Lipšicről pedig mostanában nem sokat hallunk, ő hogy is jön a képbe? Hát úgy, hogy Fico univerzumában ők az ősellenségek, a hívónevek, akik mozgósítják a szimpatizánsokat.

Fico azzal folytatta, hogy ezen állítólagos  összeesküvés „jele” például, hogy a rendőrség eljárást indított Martin Borguľa, a Sme rodina képviselője ellen (és nem az, hogy Borguľa esetleg törvényt sértett). Természetesen az SNS-t is azért támadják, mert fenyeget annak a veszélye, hogy a párt bejutna a parlamentbe, és a Smerrel lépne koalícióra. Fico narratívája szerint azért menesztették Ivan Šimko minisztert is, mert az „elkezdte látni a mocskot”.

Fico szerint tehát Szlovákiában rendőrállam van, Čaputová és Lipšic pedig a választás manipulálására készül. Ezek elég kemény vádak, Fico azonban nem szolgál bizonyítékokkal, csak jó konteós szokás szerint egymással össze nem függő dolgok között vél kapcsolatot felfedezni, egy előre adott narratíva szerint. Arról pedig nagylelkűen megfeledkezik, hogy minden, amivel az államfőt vádolja – a rendőrség kézi irányítása, a „mi embereink védelme”, a bíróságok befolyásolása –, már megtörtént – mégpedig az ő kormányai alatt.

Šimko menesztésének igazi ára. Ezen a ponton jutunk el az igazi árhoz, amit az Ódor-kormánynak és Zuzana Čaputovának meg kell fizetnie Ivan Šimko menesztése miatt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ivan Šimko

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Parlament

Robert Fico

Smer

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak