Napunk

A magyarok nem fogtak össze, az OĽaNO-ban csalódtam. Az utca emberénél nem a magyar pártok a tuti befutók (ankét)

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Nagyon sokan még nem tudják, hogy kire adják le a voksukat az előrehozott parlamenti választáson. Nyolc szavazópolgárt kérdeztünk arról, kire és miért szavazna.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szlovákiában tizenegy hét múlva előrehozott parlamenti választások lesznek. A szlovákiai társadalom nagyon megosztott, és a választás tétje óriási. Az aktuális felmérések alapján jelentős a szélsőséges és az oroszbarát propagandával azonosuló pártok támogatottsága. A demokratikus, a NATO- és EU-párti tömörülések többsége a parlamenten kívül rekedhet, hiszen az utóbbi hónapokban sorra alakultak az új kis pártok.

Semmivel sem jobb a helyzet a magyar érdekképviselet terén, hiszen a nagyon nehezen összehozott gyűjtőpártból kivált a Híd egy része, jelenleg pedig három olyan választási lista van, mely a magyar közösség érdekképviseletéért küzd meg, de további legalább három párt listáján indulnak magyarok az őszi parlamenti választáson. A felmérések alapján azonban egyre inkább távolodnak a parlamenti küszöbtől.

Ráadásul az utóbbi hónapok belpolitikai feszültségei sem csillapodnak, máris távozott a hivatalnokkormány belügyminisztere, a választók szavazataiért harcolva pedig a politikusok egyre nagyobb fordulatra kapcsolnak, gyakorlatilag mindenből politikai témát csinálnak.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az utca embere hogyan látja az aktuális helyzetet. Az általunk megkérdezett civilek többsége úgy fogalmazott, biztosan elmegy szavazni, de sokan még nem tudják, kire voksoljanak. Több megszólaló elégedetlen, amiért a magyar politikusok képtelenek voltak megegyezni. Van, aki biztosan nem a nemzetisége alapján karikáz majd szeptemberben, és olyan is, aki szlovák pártra voksol, mert a magyarokban csalódott.


Szilvia
hivatalnok, Rimaszombat

Szavazni biztosan elmegyek, bár még nem tudom, melyik pártnak adom a szavazatomat, de az is biztos, hogy nem fogok magyar pártra voksolni csak azért, mert magyar vagyok. Eddig mindig magyar pártokat karikáztam, idén először nem fogok a nemzetiségem alapján szavazni.

Ebben a Gombaszögi Nyári Tábor is megerősített, elfogadhatatlan számomra ugyanis, hogy a magyar párt színeiben indulók anyagilag lehúzzák a magyar kisebbség gyerekeit és kihasználják őket. Ha ezt megteszik a magyar fiatalokkal egy diáktáborban, mit várjunk tőlük, ha felkerülnek a nagypolitikába? Ez nekem nagyon nem fér bele. Ilyen embereket nem tudok támogatni. Az is elfogadhatatlan a számomra, hogy ők akarják meghatározni ki a jó és ki a rossz. Csak az igaz magyar, aki szerintük az.

A választásokról, a pártokról, a kampányról, az aktuális hírekről napi szinten beszélgetünk a kollégákkal, rendszeresen olvasom a pártok programjait is. Bár nem tartozom a 60-évesek korosztályába, de inkább konzervatívnak vallom magam, bár vannak dolgok, amiket képes vagyok elfogadni. Úgy vélem, szeptemberre már tudni fogom, kire fogok szavazni, biztosan nem az utolsó napokban fog ez eldőlni a részemről.


Nagy Katalin
40 éves, utazásszervező, Budapesten él, Kéméndről származik

2020-ban betegség miatt nem tudtam részt venni a választáson, de akkor az OĽaNO-ra szavaztam volna. Egyik rokonom személyesen ismerte Igor Matovičot az üzleti életből, és nagyon reményteli politikusnak írta le őt, engem is meggyőzött, de végül hatalmas csalódás lett a politikája. Magyar pártra akkor nem akartam szavazni, a felhozatal már akkor is olyan volt, amilyen, de most nem látok olyan szlovák pártot sem, amire szívesen szavaznék.

Igor Matovič miniszterelnök lett 2020-ban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Valószínűleg a Szövetségre voksolok majd, a magyar vonatkozású pártok közül szerintem nekik van a legnagyobb esélyük bejutni a parlamentbe. Pedig nagyon zavar a magyar politikusok évek óta tartó veszekedése, és az is, hogy a magyar kormány támogatásáért cserébe a Szövetség politikusai nyomják a Felvidéken a Fidesz-mantrát. A Smer felé kacsingatás és Gyimesi György politikája sem tetszik. Csak azért fogok a Szövetségre szavazni, hogy kerüljön be magyar párt a parlamentbe.


József
69 éves, nyugdíjas, korábban a mezőgazdaságban dolgozott vezető pozíciókban, Párkány

Mindenképpen valamelyik magyar pártra fogok szavazni, de még nem döntöttem el, hogy melyikre. Nagyon sajnálom, hogy nincs egység, annak idején az MKP 10–12 százalékot is hozott, most viszont szétmorzsolódnak a szavazatok, ráadásul ha egy párt nem éri el az öt százalékot, nemcsak elvesznek a rá leadott szavazatok, hanem megnövekszik azon pártok eredménye, amik bejutnak, ezt nem tartom igazságosnak. Ezért aztán jól meg kell fontolni, hogy kire adjam a szavazatomat, de nehéz előre tudni, hogy melyik párt fog végül bejutni a parlamentbe.

2020-ban Matovičra szavaztam, de az egy nagy tévedés volt. Addig mindig magyar pártokra szavaztam, a Bugár-féle MKP-ra, később a Hídra. De benne is csalódtam, amikor összeállt a Smerrel. A legnagyobb baj, hogy nem jött létre a magyar egység.

Fotó Napunk – Finta Márk

Horváth Ádám
42, Velence (Magyarország), fordító 

Hogy kire fogok szavazni?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak