Napunk

Ha bezárják a szülészetünket, akkor is fognak jönni hozzánk a kismamák, akiknél megindult a szülés

Hencel Klára, a királyhelmeci kórház igazgatója. Fotó - Napunk
Hencel Klára, a királyhelmeci kórház igazgatója. Fotó – Napunk

Az egészségügyi minisztérium által kidolgozott optimalizáció a királyhelmeci kórház szülészeti osztályának bezárásával és az ambuláns gyermeksürgősségi ügyelet áthelyezésével számol. Egyelőre a kórház nem kapott végzést a szülészet bezárásáról.

Királyhelmec és környéke a Napunk fókuszában. Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

Slovenská verzia

Hencel Klára, a királyhelmeci kórház igazgatója úgy véli, szükség van a reformokra, de a kórházak optimalizációját azután kellett volna elindítani, miután a kórházon kívüli ambuláns ellátást stabilizálták.

Úgy véli, a kórházreformban vázolt intézkedések egy része az akut orvoshiányra próbál reagálni, de félő, hogy tovább csökkenhet a kórházi ellátásban dolgozó orvosok száma. Ugyanakkor a reform több elképzelése a keleti régió sajátosságaira is reagál.

Igazgatóként komoly nehézségnek tartja azt is, hogy a kórházak működésében rengeteg a bizonytalan elem, így gyakorlatilag lehetetlen hosszútávon tervezni.

Beszélgetésünkből kiderül, hogy:

  • mi az aktuális helyzet a szülészet és az ambuláns sürgősségi szolgálat bezárása, illetve áthelyezése kapcsán,
  • lenne-e mód arra, hogy a régió kismamái Királyhelmecen szüljenek azután is, hogy az egészségügyi minisztérium nem hagyja jóvá a kórház szülészeti osztályának a programját,
  • mennyi orvosi állást tudnának azonnal betölteni, hány orvostanhallgató érdeklődik a kórház iránt, illetve mivel tudnak medikusokat bevonzani a keleti régió kis kórházába,
  • terveznek-e fejlesztéseket a bizonytalan helyzet ellenére.

Hónapok óta terítéken van Szlovákiában a kórházak reformja, ön szerint szükség van a kórházak, illetve az egészségügyi ellátórendszer átalakítására?

Reformokra szükség van, a kórházreformra is, de leszögezem, hogy a kórházreformot akkor kellene elindítani, ha már megfelelő állapotba került a kórházakon kívüli egészségügyi ellátás. Ha elegendő háziorvos, gyermekorvos, szakorvos lesz a rendszerben, akik el tudják látni a betegeket a rendelőikben, és ha elegendő számú mentőnk lesz. Akkor, amikor a kórházon kívüli ellátás egy felépített működő rendszer.

A reformra az orvosok száma miatt és gazdasági okokból is szükség van, de a polgárok nem érezhetik úgy, hogy veszélyeztetve van az egészségügyi ellátásuk. Ezért lenne fontos a jól működő kórházon kívüli ellátás, mely szintén komoly gondokkal küzd, és ezért is léptünk fel erélyesebben a reformmal szemben.

2024-től öt kategóriába sorolnák a kórházakat, az ötödik kategóriába besorolt kórházakban a legkomolyabb műtéteket végeznék, az első kategóriába sorolt intézményekben pedig a betegek utógondozásáról, hosszútávú ellátásáról, rehabilitációjáról gondoskodnának, illetve alapellátást nyújtanának. A királyhelmeci kórház az első kategóriába került, elégedett ezzel a besorolással?

Természetesen nem. Az alapellátást nyújtó kórházak valóban csak az alapellátással foglalkoznának, tehát az ambuláns szektor elvégezné a diagnosztizálást, és minden nagyobb beavatkozásra el kellene juttatni a beteget egy másik kórházba. Véleményem szerint nem az a lényeg, hogy milyen kategóriába sorolják be a kórházakat, hanem az, hogy a kórházak életmentő funkciója megmaradjon, továbbá, hogy azok az osztályok, amelyeket eddig kiépítettek a kis kórházakban, azok tovább működjenek. Egyelőre az a helyzet, hogy bár a kórházat az első kategóriába sorolták be, de minden részlegünk, osztályunk megkapta a második kategóriájú besorolást.

Ugyanakkor a reform keretében önöknél a szülészetet és az újszülött osztályt zárnák be, illetve helyeznék át a tőketerebesi kórházba.

Igen, decemberben kaptuk meg az első értesítést az egészségügyi minisztériumtól arról, hogy a kórházunkat az első kategóriába sorolták be. Ezt követően folyamatosan kommunikáltunk az egészségügyi minisztérium államtitkárával, a ZMOS képviselőivel és más érintettekkel is. A besorolásról május végén kellett volna kiadnia a tárcának a jogerős végzést, ezt máig nem kaptuk meg. Ha meg is kapjuk, még mindig lesz lehetőség további tárgyalásokra és fellebbezésre.

A királyhelmeci kórház besorolásáról decemberben értesítette az egészségügyi minisztérium az intézmény vezetését. Fotó – Napunk

Lát esélyt arra, hogy kivételt harcoljanak ki a szülészet számára?

Az optimalizációkor úgynevezett tervezett beavatkozásokról beszélnek, ennek értelmében egy-egy akut beavatkozást Királyhelmecen is elvégezhetünk, ha vannak hozzá eszközeink és orvosunk. Ha a szülészet példáját vesszük, akkor a kórházreform keretében tervezett beavatkozásként azzal számolnak, hogy a várandós kismamák terhesgondozása helyben valósul meg, és felkészítjük őket arra, hogy más kórházban fognak szülni. Ezt azonban itt lehetetlen kivitelezni.

Miért?

Ha a minisztérium úgy döntene, hogy bezárja szülészetünket, a kórház udvarán akkor is minimum három olyan kismama fog megállni, akinél megindult a szülés, nekünk pedig el kell látni őket, vagyis le kell vezetni a szülést. Volt már példa korábban is arra, hogy nem volt szerződésünk, és mégis működött a szülészetünk. Lehet, hogy egy idő után a régió lakossága megszokná, hogy máshol kell szülniük a kismamáknak, de például a marginalizált közösség tagjait nagyon nehéz edukálni ilyen téren.

A szülészet bezárásakor azzal érvelnek, hogy önöknél kevés a születések száma, másrészt nincs újszülött intenzív osztályuk.

A minisztérium minden évben módosítani szeretné a kórházak belső szerkezetét, ezért statisztikai adatokat kérnek tőlünk az általunk nyújtott ellátásról és a felszereltségünkről, ezekből az adatokból indultak ki a reform kidolgozásakor, például a szülészetekkel kapcsolatban is. Úgy vélem, nem használtak azonos mércét minden kórháznál, mert bár nálunk valóban nem 400, csak 330 szülés volt, de azt is meg kellene nézni, hogyan vezették le azokat az orvosaink, mennyi panasz érkezett az egészségügyi felügyeletre a kórházunkkal szemben.

Nem értek egyet azzal sem, hogy színvonalasabb a szülés, és nagyobb szakmai tapasztalattal bírnak azok az orvosok, ahol sokkal több gyermek születik, hiszen ezeken az osztályokon több az orvos is. Ráadásul a szülésből nem csinálhatunk matematikai kérdést. Amikor azt rótták fel, hogy nincs újszülött intenzív osztályunk, akkor azt kértem, adjanak fél évet, és kiépítjük. Ebbe nem mentek bele, közben olyan kórház kapta meg a státuszt, melynek nincs orvosa az újszülött intenzív osztályon, vagy ahol nincs gyermekosztály.

Ezek alapján nincs esély arra, hogy kivételt kapjanak, fel kell tehát készülni arra, hogy a szülészet bezár Királyhelmecen?

Ha megkapom a negatív végzést a minisztériumtól,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Királyhelmec

Kórházreform

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak