Napunk

25 év után elmegyek választani, mert ez most más, mint az MKP vagy a Vágóhíd. Forró Krisztián kampányán jártunk

Forró Krisztián Somorján, a parlamenti választások kampánya során. Fotó - Forró Krisztián FB-oldala
Forró Krisztián Somorján, a parlamenti választások kampánya során. Fotó – Forró Krisztián FB-oldala

A magyarság tervszerű megsemmisítése, a nyugdíjakat fenyegető liberálbolsevik Dzurinda, százmilliókat kaszáló környezetvédők. Megnéztük, miről beszélget a kampányban Forró Krisztián a Szövetség régi és új szavazóival.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Szövetség eddigi kampányát egyelőre főleg két politikus mozgatja. Az egyik a lista utolsó helyén lévő Gyimesi György, akinek egyik dunaszerdahelyi kampányeseményéről nemrég közöltünk riportot. A másik a listavezető, a pártelnök Forró Krisztián, akinek most egyik somorjai kampányestjét látogattuk meg, hogy megnézzük, hogyan próbálja megszólítani a magyar választókat.

Az alaphelyzet az, hogy alig több mint két hónappal vagyunk a választások előtt, a Szövetség támogatottságát pedig egyik ügynökség sem méri stabilan a parlamenti küszöb fölé. Ha a párt be akar jutni a parlamentbe, komoly mozgósításra lenne szüksége.

Kávét vagy teát?

Forró hetek óta járja a dél-szlovákiai régiókat, ahol kávéházakban beszélget a választókkal szűkebb körben. Az eseményekről rendszeresen oszt meg fotókat, amelyek tanúsága szerint ezek a rendezvények mindössze tíz-húsz embert mozgatnak meg még olyan, a Szövetség számára fontos városokban is, mint Galánta vagy Rimaszombat. Gyimesi estjein ehhez képest rendszeresen 50–60 vagy több ember is megjelenik.

Ahogy Gyimesi, úgy Forró is egymaga lép fel ezeken az eseményeken, de utóbbi még moderátort sem hord magával. A koncepciója az, hogy meghívja a helyieket egy kávéra vagy teára, hogy családias hangulatban elbeszélgessenek az aktuális ügyekről. Ahogy ezt Somorján is elmondta, ilyenkor nem annyira ő akar beszélni, hanem meg akarja hallgatni a helyieket. Somorjai látogatásunk ennek megfelelően inkább a Szövetség-szavazók lelkivilágába engedett bepillantást, mintsem a párt politikai elképzeléseinek részleteibe.

Forrás – Forró Krisztián Facebook-oldala

Mennyi is az 5 százalék?

A somorjai rendezvény napján Forró Krisztián délután ötkor még a Szlovák Rádió stúdiójában adott interjút, hatra pedig már a somorjai Mozi Klubban kellett megjelennie.

A rádióban Forró a párt helyzetét a következőképpen vázolta:

  • a felmérések szerint növekvőben vannak,
  • nem szabad viszont túl komolyan venni a felméréseket, mert mindig alulmérik a magyar pártokat,
  • két héttel ezelőtt jött ki egy felmérés, amelyben 5,1 százalékot mértek a pártnak, „ez a Focus felmérése volt, ha nem tévedek”.

Ehhez képest a valóság az, hogy a Szövetség támogatottsága hónapok óta stagnál vagy enyhén csökken a mértékadó ügynökségek szerint, erről itt írtunk bővebben. Az sem igaz, hogy mindig többet kaptak a magyar pártok a választásokon, mint amit mértek nekik – a legutóbbi parlamenti választáson a Focus utolsó felmérése pontosan előrejelezte a Magyar Közösségi Összefogás eredményét. Bár hozzá kell tenni, igaz, hogy a legutóbbi megyei választáson Nagyszombat és Nyitra megyében is jobban szerepeltek a Szövetség jelöltjei a felmérésekben előrejelzettnél.

Ami pedig a két héttel korábbi felmérést illeti, nem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Magyar Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak