Napunk

A volt belügyminiszter átlépte a határt – élő ügyről akart tájékoztatást kérni Hamrantól

Hamran István országos rendőrfőkapitány. Fotó - TASR
Hamran István országos rendőrfőkapitány. Fotó – TASR

Hamran István rendőrfőkapitány szerint Ivan Šimko volt belügyminiszter élő ügyről akart tájékoztatást kérni tőle egy olyan köztisztviselő jelenlétében, akinek a beosztottjai érintettek voltak az adott korrupciós ügyben.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A rendőrség csúcsvezetése ma arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a rendőrség és a belső ellenőrzés vezetése, valamint a volt belügyminiszter között olyannyira elmélyültek a nézetkülönbségek, és olyan komoly fenntartások alakultak ki, hogy a további közös munka már elképzelhetetlen volt, annak ellenére, hogy az államfő és a kormányfő mindent elkövettek a két fél közötti viszony rendezéséért.

Ivan Šimko belügyminiszter megbízatását tegnap vonta meg Zuzana Čaputová államfő, ő és Ódor Lajos is óvatosan fogalmazott a belügyminiszter és a rendőrség csúcsvezetése közötti gyakorlatilag tarthatatlan állapotról.

Azt Ódor Lajos miniszterelnök közölte tegnap, hogy Ivan Šimko nagy port kavart Facebook-bejegyzése, melyben a rendőrség politikai ellenőrzésének szükségességét firtatta, az utolsó csepp volt a pohárban.

Míg Ivan Šimko volt tárcavezető tegnap arról beszélt, hogy nem avatkozott bele a rendőrség munkájába, nem akart betekinteni élő ügyek nyomozati anyagaiba, és a rendőrség vezetése ellen nincs sem szakmai, sem pedig egyéb kifogása, addig ma ennek ellenkezőjét állította a rendőrfőkapitány.

Šimko tájékoztatást kért

Hamran István elmondta, hogy a rendőrség egy rendkívül bonyolult korrupciós ügyben folytat nyomozást, mely során házkutatást és több más eljárást is végeztek. „A belügyminisztérium írásban kért tájékoztatást az üggyel kapcsolatban még aznap a miniszter úr részére. Ez meglepett bennünket, mert ilyenre korábban nem volt példa. Ennek ellenére az ügyet felügyelő nyomozó hozzájárulásával olyan mértékben tájékoztattuk a minisztert, amilyen mértékben ez lehetséges volt” – mondta Hamran István azzal, hogy egy nappal később a miniszter személyes tájékoztatást kért tőle a szóban forgó ügyről.

„Amikor tudomást szereztem arról, hogy a minisztert egy olyan hivatalnok jelenlétében kell tájékoztatnom az aktuális nyomozás részleteiről, akinek beosztottjai érintettek a korrupciós ügyben, a karrierem során először nem engedelmeskedtem a felettesemnek és megtiltottam a kollégáimnak is, hogy ebben a kérdésben tájékoztassák a belügyminisztert” – mondta Hamran azzal, hogy Šimko akkor tudomásul vette a döntését.

A volt belügyminiszter Ivan Šinko. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A leváltott belügyminiszter ezt követően tette közzé a rendőrség politikai ellenőrzéséről szóló bejegyzéseit. Hamran kifogásolja azt is, hogy Ivan Šimko úgy foglalt állást az újtölgyesi gyilkossággal kapcsolatban, hogy gyakorlatilag semmilyen belső információja nem volt az üggyel kapcsolatban. Bejegyzésével jelentősen rombolta a lakosságnak a rendőrségbe vetett bizalmát, ráadásul később úgy fogalmazott, nem bánta meg a bejegyzését és visszatekintve is hasonlóan járna el, mert Šimko szerint ezzel lehet növelni a bizalmat.

Ugyanakkor Ivan Šimko a közösségi médiában írt bejegyzésében arra is utalt, hogy ha több ideje lenne, rendszerszintű átalakításokat végezne a rendőrség működésében. Ugyanakkor Hamran szerint a miniszter kezei most sincsenek megkötve.

Žilinkával egyeztetni

Peter Juhás, a Kuciak-gyilkosságot felderítő csapat nyomozója, a belső ellenőrzés megbízott vezetője szerint a történtek részben a belső ellenőrzést is érintik.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

Ivan Šimko

Ódor Lajos

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak