Napunk

Napunk newsfilter: Ivan Šimkónak nem szabadott volna belügyminiszternek lennie

Ódor Lajos és Ivan Šimko. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos és Ivan Šimko. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Šimko távozása foltot hagy a kormány imidzsén. 2. Gyimesit nem tudja megfékezni a Szövetség.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Šimko távozása foltot hagy a kormány imidzsén

Ivan Šimkónak most már sok ideje marad arra, hogy a Facebookon bontogassa irodalmi szárnyait, szerdán ugyanis vennie kellett a kalapját: Zuzana Čaputová államfő visszavette tőle a belügyminiszteri megbízást. Nem volt elég egy ejnye-bejnye – ami a nyár könnyed kis politikai sértődés-sztorijának indult, az egy komoly, ráadásul elkerülhető politikai kudarctörténet lett. Még úgy is, hogy vannak pozitívumai.

Az, hogy Šimkónak távoznia kellett, nem teljesen az ő hibája. Persze nagyrészt igen, hiszen ő volt az, aki a rendőrség politikai kontrolljának szükségességéről beszélt, és ő volt az, aki – ha igazak a hírek – nemcsak papíron, de a gyakorlatban is szeretett volna túllépni azon a hatáskörön, amely megbízott belügyminiszterként az övé volt.

A híres Facebook-poszt, melyen Hamran István országos rendőrfőkapitány és a rendőri vezérkar felkapta a vizet, csak az utolsó csepp volt a pohárban. A háttérben egy jóval mélyebb konfliktus húzódott, bár erről nyilvánosan valamiért senki nem beszél. Így arról konkrétan nem tudunk, hol futott zátonyra a hajó, de a konfliktus természetéről lehet sejtésünk. S épp ez a kulcs ahhoz, hogy megértsük, mi vezetett idáig, és miért lett volna ez elkerülhető.

Más kor, más anyag. Šimko ugyanis karrierpolitikus, ráadásul egy korábbi, már elmúlt kor szülötte és politikai aktora. A szakértői kormány számára komoly marketingértéke volt annak, hogy tapasztalt, hiszen megjárt pár minisztériumot, na meg annak is, hogy eredendően konzervatív politikus, így nehéz volt rásütni a liberális bélyeget.

Csakhogy ha valóban ez volt a szempont a kiválasztásánál – állítólag egyébként csak sokadik jelölt volt a sorban – , akkor az komoly következményekkel járó politikai hiba volt. Šimko ugyanis az egyetlen politikus volt a gárdában,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Ivan Šimko

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak