Napunk

Hogyan lett a szörnyetegből egy értelmiségi szörnyeteg. Ki valójában Jevgenyij Prigozsin?

Prigozsin (a kép bal oldalán) és Putyin még 2011-ben. Fotó - TASR/AP
Prigozsin (a kép bal oldalán) és Putyin még 2011-ben. Fotó – TASR/AP

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A Projekt nevű neves tényfeltáró csatorna azt állítja, hogy Jevgenyij Prigozsin oligarcha, a Wagner zsoldos csoport tulajdonosa és az orosz katonai vezetés elleni felkelés vezetője súlyos beteg.

Állítólag egy hosszú, de viszonylag sikeres onkológiai kezelésen van túl, mely a hasüregét érintette.

Hogy ez valóban így van-e vagy sem, száz százalékban nem lehet bizonyítani. Az azonban biztos, hogy Prigozsin bármely átlagos halandónál jobban törődik a testével. Elég csak bepillantanunk az otthonába.

Eddig csak suttogtak arról, mit rejteget a barlangjában, most azonban fény derült rá.

Az arról szóló szenzációs híreket és fényképeket, mi mindent találtak Prigozsin szentpétervári otthonában, a hivatalos orosz sajtó és az ellenzéki média is leközölte. Ez a különleges egybeesés arról tanúskodik, hogy nem az ellenségeskedő oldalak propagandájával állunk szemben.

Az ott talált tárgyak listáján azonban olyan dolgok is vannak, amelyek enyhén szólva extravagánsak, így más jellegű feltételezéseket is felvetnek: Mi rejtőzik a kemény fickó álarca mögött, aki talán szókimondó, de állítólag elsősorban a szegényekre és a védtelenekre gondol, a harcosaira és családjaikra, a túlélőkre, akiknek a saját pénzén segít nagyszabású temetéseket szervezni?

Hogyan lett Zsakóból „Putyin szakácsa”

Jevgenyij Prigozsin, akit fiatalkorában Zsakónak becéztek, a nyolcvanas években egy bűnbanda élére került, amely lakásokat rabolt ki, és minimum egy támadás is írható a számlájukra.

Az akkori bűntársainak vallomásaiból az derül ki, hogy szeretett hencegni és felvágni, valamint hogy rettenthetetlenül és arrogánsan viselkedett. 1981-ben tizenhárom éves börtönbüntetésre ítélték, majd 1991-ben kiengedték.

Az egész hátát egy nőt ábrázoló tetoválás borítja. A bal kezén hiányzik a gyűrűsujjának egyik része, amit a börtönben veszített el.

A szabadlábra helyezése után lopott autókkal kereskedett, később áttért az éttermekre és a kaszinókra. 1995 körül megnyitotta a Sztaraja Tamozsnya nevű éttermét, amit például Szentpétervár polgármestere, Anatolij Szobcsak is látogatott, a helyettesével, Vlagyimir Putyinnal.

Két évvel később megnyitotta híres, New Island nevű úszó éttermet, ahova Putyin már elnökként világvezetőket vitt, akik így a mai Oroszország egyik legnagyobb maffiózójának vendégei voltak.

Parókák, aranyrudak és milliárdnyi rubel

Térjünk azonban vissza a házkutatás során készült fényképekhez, melyek Prigozsin otthonából és irodáiból származnak: július 5-én elsőként az Izvesztyija újság hozta le őket, amit a Putyin-rendszer finanszíroz.

A lefoglalt tárgyak listája gyorsan bővült, és némi spekulációkra is okot adott. Mintha néhány nem illett volna bele a képbe: fegyverek, lőszerek, parókák, aranyrudak, különböző valuták dobozokba rakva, néhány különböző nevekre kiállított útlevél, és sok egészségügyi felszerelés…

A rendőrség a Kreml utasítására természetesen mind a lefoglalt tízmilliárd rubelt és az összes berendezést visszavitte a Wagner Központba, amely a találóan Szevernyij Versailles-nak nevezett luxus lakónegyedben található. (Ezt maga Prigozsin építette ki húsz évvel ezelőtt, pszeudo-klasszikus stílusban.)

Ez azonban már egy másik történet – egy maffiaállamé, ahol különleges törvények uralkodnak.

A „hadikommunizmus” pártfogója

A Jevgenyij Prigozsin valódi énjét kutató szerzők szerint ő elsősorban „egy kegyetlen bűnöző, aki nem tud uralkodni magán”.

Az afrikai emberek levágott fejét ábrázoló fényképek meg is erősítik ezt. A Wagner-csoportban – mely a GRU katonai hírszerzés egykori alezredeséről, Dmitrij Utkinról, becenevén Wagnerről kapta a nevét – szolgáló zsoldosok elmondása szerint Prigozsinnak szadista hajlamai vannak.

A legfőbb eszközök, amelyeket üzletei működtetéséhez bevet, azok a félelem és a pénz – félelmet kelt az emberekben és megvesztegeti őket.

Azok, akiknek volt dolguk vele, „lobbanékony” emberként emlékeznek rá. Például a sofőrje, akit a hátsó ülésről fejbe rúgva ösztönzött a sebesség növelésére.

Máskor a csicskásaival büntette meg a beosztottjait. Ezek közül a leghíresebb a Tanítónak nevezett férfi volt. Aki bármilyen hibát vétett, azt a Tanító kínozta, verte és bebörtönözte a pincében, még ha csak néhány napra is. Elhivatottságát a megvert emberek fényképeivel igazolta Prigozsinnak.

Prigozsin beosztottjaival szembeni viselkedéséről tanúskodik az egyik „hivatalos” levél is, amit a PR osztálya vezetőjének küldött: „Azok az óriásplakátok sz** sem érnek, te agyalágyult barom!!!”.

A gyarapodó vagyonnal azonban Prigozsin hatalomvágya is nőni kezdett, saját politikai befolyást akart szerezni, nem csak olyat, amit a magas rangú barátai által kapott. Filozófiai műveket kezdett olvasni, és a „hadikommunizmus” pártfogójának kiáltotta ki magát.

„A szörnyetegből egy értelmiségi szörnyeteg lett” – mondta a Projekt szerver egyik névtelen forrása.

Putyin és Prigozsin kapcsolata

Putyin orosz elnököt sokéves barátság fűzi Prigozsinhoz. Putyin „Zsenyónak” nevezi, ő pedig Putyint „Őnek”.

Az orosz újságírók információi alapján Prigozsin néhány külföldi művelet során dolgozott Putyinnak: az amerikai választások befolyásolásánál (a trollfarmokkal), a szíriai és a líbiai háborúkban, és legfőképpen az Ukrajnára mért csapásban.

Prigozsin étkeztetéssel foglalkozó cége, a Konkord Catering ebédeket szállított a közreműködő szervezeteknek, és néha közvetlenül Putyin rezidenciáira is szállított ételt – innen ered a „Putyin szakácsa” becenév.

Maga Putyin például a védelmi miniszternek is kiadta parancsba, hogy az ételt Prigozsin cégétől rendelje.

Gyerekkönyvek és Nyugat-ellenes filmek

Prigozsin eddig semmilyen nagy művet nem adott ki, 2002-ben azonban írt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hadsereg

Kreml

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Wagner-lázadás/Jevgenyij Prigozsin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak