Napunk

Gyimesi magánvéleménye, hogy nem szabad kizárni az együttműködést a Smerrel, Forró, Berényi és Orosz elutasítja azt

Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó - FB/Szövetség–MKP
Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó – FB/Szövetség–MKP

Gyimesi szerint ha bejut a Szövetség a parlamentbe, butaság lenne nem meghallgatni a Smer ajánlatát, a párt vezető politikusai azonban most ezt határozottan kizárják.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha a Smer megnyerné a választásokat, a Szövetség is bejutna a parlamentbe és kapna meghívót egy koalíciós tárgyalásra, butaság lenne, hogy mi azon ne vegyünk részt – mondta Gyimesi György Gombaszögön a Ma7 által rendezett politikusi beszélgetésen.

Az OĽaNO egykori parlamenti képviselője, jelenleg a Szövetség listáján a 149. helyen szereplő független képviselőjelölt arról is beszélt, hogy a Smer meg azért fogja megnyerni a választásokat, „mert nagyon egyenes, nyílt és tiszta üzeneteket küld a választóinak és azoknak is, akik nem akartak szavazni a Smerre, de azt mondták, hogy ez az, ami minket képvisel, így szeretnénk mi élni, ilyen országban szeretnénk mi élni”.

Szerinte a magyarok is „egy olyan országban szeretnének élni, ami belül konzervatív, kívülre szuverén”. Gyimesi Gombaszögön ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a párt álláspontja, hanem az ő magánvéleménye, hogy nem szabadna kizárni a Smerrel való együttműködést, és ha Fico pártja elfogadná a Szövetség feltételeit, akár koalícióra is kellene lépni vele. „Beérjük kevesebbel, csak ne legyen Fico?” – fogalmazott.

Szerinte a magyar választókat is ugyanazok a problémák foglalkoztatják, amikre a Smernek van válasza, így ugyanazokra a problémákra ugyanazokat a válaszokat kell adni magyarul. Gyimesi úgy véli, ha a Szövetség kizárja az együttműködést a Smerrel, azzal a Smer irányába nyomja a magyar szavazókat.

Technikailag kézenfekvő lenne

A Szövetség lehetséges együttműködése a Smerrel már egy jó ideje napirenden van. A Szövetség stratégiai partnere a Fidesz, a Magyarországot kormányzó párt egyúttal szoros kapcsolatban van a Smerrel is. Robert Fico álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban nagyon hasonlít Orbán Viktor álláspontjára.

Fico több alkalommal is méltatta a magyar miniszterelnök politikáját, a Smer elnöke pedig hivatkozási alap a kormány kontrollja alatt álló közszolgálati és a kormányközeli média számára.

Gyimesi György, aki a 2020-as választás után egyedül vállalta fel a magyar témákat a szlovák parlamentben, szintén nagyon régóta azonosul a magyar kormány politikájával, legyen szó családpolitikáról, a szexuális kisebbségek ügyéről vagy az ukrajnai háborúról. Kevésbé markánsan, de a Szövetség meghatározó platformja, az MKP szintén így tesz.

Ebből a képletből adná magát, hogy a Szövetség együttműködjön a Smerrel, azonban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Orosz Örs

Pandy Péter

Robert Fico

Smer

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak