Napunk

Mit együnk a forróságban? Sem a hamburgertől, sem a jeges italoktól nem lesz jobb a közérzetünk

Nikoleta Šimonová. Fotó - N. Š.
Nikoleta Šimonová. Fotó – N. Š.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

A testünk számára megerőltető egy hamburger megemésztése, mondja Nikoleta Šimonová táplálkozási tanácsadó. Az interjúban elmagyarázza, milyen ételektől lesz még inkább melegünk – főleg a zsíroktól, a sok fehérjétől, de a jeges italoktól is. „Amikor a test energiát használ el az emésztésre, annak az a mellékhatása, hogy melegünk van” – magyarázza.

Az interjúban megtudható, hogy:

  • hogyan állítsunk össze egy olyan salátát, aminek elfogyasztása után fél óra elteltével nem leszünk megint éhesek,
  • hogyan pótoljuk folyadékkal azokat az ásványi anyagokat, amiket kiizzadunk,
  • mit együnk, ha nagyon kívánjuk az édességet.

Tegnap délben 30 fok felett volt a szlovákiai átlaghőmérséklet. Mit ebédelt?

Zabpelyhet túróval és gyümölccsel, amihez proteinport és egy kis mogyoróvajat is adtam. Nem vagyok a szószólója annak, hogy egy nap csak háromszor ehetünk, és hogy az ebédnek mindig főtt ételnek kell lennie. Általában keverem az ételeket, és néha rendszerint reggeli során fogyasztott zabpelyhet eszek ebédre vagy vacsorára is. Ráadásul tegnap Pozsonyba utaztam, és nem volt kedvem nehéz ételt enni. A zabpehely könnyű és jól emészthető, a testem így nem erőltette meg magát az emésztés során.

Önnel is előfordul, hogy nem tudja eldönteni, mit egyen ebben a melegben, mert semmire sincs étvágya?

Néha igen. Legtöbbször akkor, amikor valahol kint éhezek meg, és körülöttem csak hamburgeres standok vannak. Azon táplálkozási tanácsadók közé tartozom, akik néha megesznek egy hamburgert, nincs ebben semmi rossz, és senkit sem ítélek el érte. Viszont ha kint meleg van, akkor kétszer is meggondolom, hogy valóban azt akarok-e enni.

Miért?

Egy burgerben sok fehérje és sok zsír is van. Ez egy elég sűrű étel, amitől csak még inkább melegem lesz. A testem ugyanis sok energiát használ fel arra, hogy megeméssze. Ezért inkább egy könnyebb étel mellett döntök – grillezett zöldség csirkehússal és fejes salátával. A melegben inkább olyan ételt választok, amiben egy kicsit kevesebb fehérje van. A fehérjék ugyanis termikus hatással rendelkeznek – a testünknek tehát sok energiát kell kifejtenie azért, hogy megeméssze őket. Az étel összeállításánál arra is odafigyelek, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszak, mivel sok vizet tartalmaznak, és ezzel hidratálom is a testem.

Azt mondja, hogy a testünk a hamburger emésztése során megerőlteti magát. Miért nem bírjuk a melegben a nehéz ételeket?

A testünknek nagy erőfeszítésbe telik bármilyen élelmiszer megemésztése – gondolok itt a bélmozgásra és egyéb, gyomorban és belekben lejátszódó folyamatokra, a felszívódásra, a metabolizmusra. Ha bármilyen étel bejut a szervezetünkbe, a testünk azonnal megkezdi az emésztést, a feldolgozást. Ha eközben energiát fejt ki, annak az a mellékhatása, hogy melegünk van. A zsírokat emésztjük a leghosszabb ideig, a testünknek rengeteg energiát kell kifejtenie a feldolgozásukra.

Ha kiegyensúlyozott ételt eszünk – grillezett csirkemellet burgonyával és zöldséggel, az a szervezetet megfelelő mértékben terheli le. De ha egy extrémen nehéz burgert fogyasztunk el, az megterheli a testünket, aminek következtében még inkább átmelegedik. Nem jó ötlet a napon burgert enni vagy a strandon lángost.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

A lángos pedig a tipikus strandételek közé tartozik. Mi a baj vele?

Sok minden. A lángos nem más, mint szénhidrát zsírral, tekintve hogy szénhidrát van a lisztben, zsír pedig az olajban, amiben sül. Ezt az ételt tényleg csak minimális mennyiségben fogyasztanám. Megértem, ha valaki azért eszi, mert egész télen a strandon kapható lángosra vágyakozott. Ha már megvesszük, legalább osszuk el valakivel, és desszertként fogyasszuk. Próbáljuk meg ledolgozni valamilyen mozgásformával a strandon, mondjuk úszással.

Lángost desszertként? Hisz az emberek főételként fogyasztják. 

A lángos nem egy kiegyensúlyozott étel. A lisztben a szénhidrátok keményítő formájában vannak jelen, amik nagyon könnyen emészthetőek. A lisztben fehérje is van glutén formájában, ami egy időre eltelít minket, de ugyanígy az olajban található zsírok is eltelítenek. Ezek azonban a szervezetünk számára nem hasznos zsírok, ezért ajánlom, hogy a minimumra csökkentsük a fogyasztásukat. Ha néha-néha megeszünk egy lángost, azzal nincs gond, ha háromszor átússzuk utána a medencét. Azonban ez nem egy olyan étel, amelyet rendszeres fogyasztásra ajánlanék ebédként.

Csak a zsírok és a fehérjék tartoznak a nehezen emészthető összetevők közé?

A test számára ugyanígy megerőltető a rostok emésztése is, ez azonban természetes. Hasonló a helyzet a fehérjékkel is, amelyekre a testünknek minden nap szüksége van, attól függetlenül, milyen évszak van. Viszont főleg a szélsőségekre szeretném felhívni a figyelmet – az olyan zsíros ételekre, mint a burger vagy a lángos. Általánosságban azt ajánlom, hogy 1- 1,4 gramm fehérjét fogyasszunk a súlyunk 1 kilogrammjához mérten. Természetesen ez függ az adott személytől. Viszont főleg az extrém hőségben nem ajánlom a több mint 2 gramm fehérje fogyasztását. A testünknek ugyanis nagyon sok energiát kell felhasználnia a megemésztésükre, és csak még inkább melegünk lesz.

Fotó N – Pavel Bielik

A szervezetünk nyáron le van terhelve azzal, hogy meleg van. Nem jelenti ez azt, hogy több energiára, tehát több ételre van szüksége a működéshez?

Ez az egyenes arányosság itt nem működik. A szervezetnek egész évben energiára van szüksége mindenhez, ami a testünkben zajlik. Legyen szó akár agyműködésről, izommozgásról vagy szívműködésről. De nyáron a test hajlamos kevesebbet mozogni. Valószínűleg mindenki észreveszi, hogy a hőségben lassabbak vagyunk, nincs kedvünk semmit sem csinálni. A testünk takarékoskodik az energiával, és az energiafelhasználásunk is alacsonyabb. Ahhoz, hogy ne hízzunk, megfelelő energiabevitelre is szükségünk van.

Milyen az a könnyű étel?

Először is, az étel hőmérséklete legyen hasonló a testünkéhez, vagyis nem kellene nagyon hidegnek vagy melegnek lennie.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Életmód

Nyár

Nyaralás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak