Napunk

Napunk newsfilter: Ódor megüzente, sajnos neki sincs pénznyomdája

Ódor Lajos. Fotó - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos. Fotó – Tomáš Benedikovič

1. Ódor: Hasonló helyzetben van a kormány, mint az önkormányzatok. 2. A Pegasus-ügy tanulsága, hogy a mobilod mindig a hatalomé.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Ódor: Hasonló helyzetben van a kormány, mint az önkormányzatok

Kampányidőszakban minden kampánytéma lehet. Ha a medvék kilövésével is lehet kampányolni, akkor miért ne lehetne az önkormányzatoknak az előző kormány által megígért 108 millió eurós kompenzálással. Ezt az összeget a magas energiaárak miatt kellene megkapniuk.

Egy szakértői kormánynak elég kellemetlen dolga van választás előtti kampány idején, mert szinte mindenki kiadta rájuk a kilövési engedélyt, a balhét elvihetik, nem lőnek vissza. A jelenlegi kormány legfőbb pajzsa a szakértelem, amiről eddig rendre lepattantak a politikai pontokat gyűjtögető politikusok.

Az állami támogatás körül már napok óta megy a lobbizás, üzengetés, fenyegetőzés. A helyzet röviden: az előző kormány megígérte az önkormányzatoknak, hogy a megnövekedett energiaárak támogatására kapnak 108 millió eurót. A szakértői kormány miniszterelnöke, Ódor Lajos pedig a múlt héten közölte, jelenleg nincs meg ez a pénz az államkasszában.

Mind a megyei önkormányzatok társulása (SK8), mind a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) tiltakozott – sajtótájékoztatót tartott, és felkereste az államfőt, hogy vegye rá a kormányt a támogatás kifizetésére. Čaputová ígéretet tett, hogy a héten találkozik a miniszterelnökkel.

A Smer és a Tomáš Taraba körüli képviselők péntekre rendkívüli ülést hívtak össze, amelyen a parlament támogatását akarják megszerezni az önkormányzatoknak.

Ódor később kijelentette, hogy van hajlandóság a kompenzáció kifizetésére, de a parlament túlköltekezett az utolsó üléseken, több száz millió eurót szórt ki fedezet nélkül. Türelemre intett a kormányfő, meg kell várni az augusztus közepét, amikor a kormány megkapja a féléves költségvetést, és kiderül, miből gazdálkodhatnak.

Óva intett a miniszterelnök a felelőtlen pénzszórástól, mert az év vége felé előállhat egy olyan helyzet, hogy az állam nem tudja finanszírozni az alapellátást, például nem jut pénz nyugdíjakra. Ódor megjegyezte, hogy egyes önkormányzatok átpolitizálják az állami támogatás kérdését.

A ZMOS tárgyalt a miniszterelnökkel, kaptak egy komoly, felelős ígéretet, mégis a parlamenthez fordulnak. Ez a lépés pedig lehetővé teszi, hogy a politikai pártok láttassák magukat. Ráadásul a parlament nagyvonalú szavazásai idézték elő ezt a helyzetet. És most a parlamentben ülő képviselők akarnak nyomást gyakorolni a szakértői kormányra. Például Richard Sulík és Eduard Heger is felszólította ma a kormányt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Független újságírás

Magyarország

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Önkormányzatok

Pegasus

Szlovákia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak