Napunk

Napunk newsfilter: Putyinnak hála, több országban drágul a kenyér, és felerősödik az elvándorlás

Ukrán gabona szállítása. Illusztráció - TASR/AP
Ukrán gabona szállítása. Illusztráció – TASR/AP

1. A gabonaegyezmény folytatásának elutasítása könyörtelen lépés. 2. Nem vigyázunk a gyerekeinkre – egyre több a fiatal öngyilkos.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/7KTiFPESNqKVYwfadJAtn8

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. A gabonaegyezmény folytatásának elutasítása könyörtelen lépés

Ma jár le az ENSZ és Törökország közvetítésével kötött egyezmény Oroszország és Ukrajna között a gabona és a műtrágya exportjának lehetővé tételéről, mely alapján három ukrán kikötőből biztonságosan el lehetett szállítani az árut a világ bármely részére. Eddig. Ma az oroszok felálltak a tárgyalóasztaltól.

Az egyezményre azért volt nagy szükség, mert Ukrajna az egyik legnagyobb exportőr az említett termékek piacán, és csak az ő bevonásával lehetett enyhíteni a globális élelmiszerválságon, nem mellesleg pedig azt is elérték általa, hogy a gabona ára ne szálljon el.

Az ukránok az oroszokkal együtt főleg Észak-Afrikát és a Közel-Keletet látják el gabonával. Ennek mértékéről jó képet ad, hogy a háború előtt Ukrajna adta a világ búzaexportjának 10, kukoricaexportjának 20, a napraforgóolaj-exportjának pedig 40 százalékát.

A most lejáró egyezmény értelmében 32 millió tonna gabona indulhatott el az ukrán kikötőkből, azért, hogy a Föld mintegy négyszázmillió éhezőjén segítsen, de a kapitalizmus működésmódja és a posztszovjet országok pénzéhes mutyijai miatt az áru egy része az Európai Unióban kötött ki.

A labda Vlagyimir Putyin térfelén pattogott, tőle függött az egyezmény meghosszabítása, hogy az idén megtermett gabonát is el lehessen juttatni a célországokba. Rá várt Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral együtt Ukrajna és a rászoruló országok is.

Az oroszok az egyezményért cserébe a fizetésekre, a logisztikára és a szállítmányok biztosítására vonatkozó nyugati szankciók alól szerettek volna felmentést kapni. Erdoğan török elnök szerint már rá is bólintott Putyin, akivel telefonon beszélt az ügyről.

Guterres pedig levélben ígérte meg, hogy az orosz agrárbank egyik leányvállalata csatlakozhat a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez – de Moszkva tagadta egy ilyen levél létét. Aztán jött a mai krími hídrobbantás, ami jó érv/ürügy volt arra, hogy a Kreml kihátráljon a megállapodásból. Erdoğan a nap folyamán a tárgyalások folytatását sürgette, de Putyinék gyorsan lecsavarták. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke cinikusnak nevezte és elítélte Moszkva ezen lépését.

Az egyezmény folytatásának ellehetetlenítése könyörtelen lépés, de Putyinék soha nem a könyörületességről voltak híresek, ha úgy látták, egy kis előnyt kovácsolhatnak a fennálló helyzetből. A mostani pedig egy win-win helyzet a számukra.

A gabona világpiaci ára minden bizonnyal nagyot nő

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gabonaszállítás

Lélek

Migráció

Napunk newsfilter

Pszichológia

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak