Napunk

Balík Péter régiófejlesztési miniszter: Az uniós források merítésében sajnos bénák vagyunk, ezen próbálok változtatni

Balík Péter Gombaszögön. Fotó - Napunk
Balík Péter Gombaszögön. Fotó – Napunk

Az elmúlt másfél hónapban rekordmennyiségben sikerült lehívnunk EU-s pénzeket, de még mindig százmilliók veszhetnek el, mondta a Napunk gombaszögi beszélgetésén Balík Péter, a szakértői kormány beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztere.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szlovákia déli régiói azért elmaradottabbak, mert a 90-es években politikai és nem szakmai alapon döntöttek a fejlesztésekről, mondta Balík Péter a Napunk Gombaszögi Nyári Táborban rendezett beszélgetésén. Az Ódor-kormány beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztere szerint már a szlovák politikai elit is tudatosította, hogy a déli régió magára hagyása hiba volt, csak nyíltan nem kommunikálják.

A szakértői kormány miniszterével arról is beszélgettünk:

  • nagykürtösiként milyenek a tapasztalatai a déli régiók fejlettségével;
  • miért nem jön elég beruházás Dél- és Kelet-Szlovákiába;
  • hogyan lehet, hogy Szlovákia akár több száz milliónyi uniós pénzt veszíthet önhibájából;
  • mit gondol arról, hogy Magyarország olykor átveszi a szlovák kormány szerepét a dél-szlovákiai régiók fejlesztésében.

Az ön édesapja, Balík László 12 éven keresztül volt az MKP nagykürtösi járási elnöke. Mennyiben járult hozzá ez a családi háttér ahhoz, hogy végül ön is a politikában kötött ki?

Ez fontos tényező volt az életemben. A szüleim az egészségügyben dolgoznak, édesapám orvos, édesanyám vegyészmérnök. Sokat beszélgettünk politikáról, vasárnap néztük a politikai vitaműsorokat. Én nem az egészségügyi karriert választottam, hanem a politológiát és a nemzetközi kapcsolatokat. Ebben támogattak otthon is, ahol mindig azt mondták, csak orvos ne legyél, mert az sok munka és kevés pénz. Így döntöttem a politológia és a nemzetközi kapcsolatok mellett, de mindig szakmai alapon szerettem csinálni a dolgokat. Próbáltam jó iskolákat választani, szakmai gyakorlatokra járni külföldre. Mindig is ambiciózus voltam, és próbáltam kihasználni a lehetőségeket.

A pártpolitikába nem kívánt belépni soha?

Több pártból is kaptam meghívásokat. Ha szakmai alapon kértek tőlem tanácsot, azt megkapták, de nem volt még olyan párt, amelyben érvényesülni szerettem volna. Megvannak nekem is az elveim és a politikai elképzeléseim. Nem mondom azt, hogy soha, de most sincs egy olyan párt, amelyben el tudnám magam képzelni.

A szlovákiai magyar politika mennyire érdekelte?

Szerintem ez egy nagyon fontos tényező Szlovákiában. Láthatjuk Romániában, hogy a magyar párt szinte mindegyik kormányban érvényesül. Fontos, hogy a kisebbségnek legyen parlamenti képviselete. Erről is sokat beszélgettünk otthon. Beszélgettem az MKP elnökével is, és kaptam tőle ajánlatokat. Én viszont nem kulturális kérdésekkel akartam foglalkozni, hanem szakmaiakkal. Ilyen ajánlat nem jött.

Ez melyik elnöke volt az MKP-nak?

Lehet, hogy most nem kellene megmondanom a pontos nevét, de nem volt belőlük olyan sok.

Körülbelül két hónapja lépett be a minisztériumba. Mi volt, ami a legjobban meglepte, miután elfoglalta a miniszteri posztot?

Nem lepett meg sok minden, mert 2020 szeptembere óta a minisztériumban dolgozom. Előtte Lengyelországban dolgoztam, és úgy döntöttem, vissza szeretnék jönni, és segíteni a régiófejlesztésben. Így a minisztériumot nagyon jól ismertem. Ez egy új minisztérium, ami nagyon jó alapokon volt felépítve. 1200 ember dolgozik itt, és egy új intézményt felépíteni kihívásokkal és problémákkal is jár. Én az első naptól tudtam, mit szeretnék változtatni. Most telt el két hónap a szakmai kormány kinevezése óta, és már három szervezeti változást csináltam a minisztériumon belül, hogy a döntési folyamatok effektívebbek és gyorsabbak legyenek.

Mivel a parlament nem hagyta jóvá a kormányprogramot, az önök kormánya korlátozott jogkörökkel bír. Ön ezt hogyan éli meg a saját munkájában?

Mi körülbelül négy-öt hónapra jöttünk. Vannak dolgok, amiken tudunk változtatni, de a parlamentben nincs képviselőnk. Ez nyilván limitálja egy kicsit a tevékenységünket. Ennek ellenére sok mindenen tudunk változtatni, főleg az EU-s forrásokat tudjuk intenzívebben meríteni, és elkezdeni az új programidőszakot. A kompetenciáink korlátozottak, de ez nem jelenti, hogy nem tudunk strukturált és mély változtatásokat végrehajtani.

Fotó – Tomáš Benedikovič

Ön Közép-Szlovákiából származik, amely nem tartozik a legfejlettebb szlovákiai régiók közé. Tapasztalta a saját bőrén is, hogy ez egy elhanyagolt régió?

Igen, szinte

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Magyarország

Ódor-kabinet

Régió

Szlovák–magyar kapcsolatok

Szlovákiai magyar

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak