Napunk

Pénzügyminiszteri vita: Horváth Mihály az EU-s projektekben és a munkában, Varga Mihály minden pénzvilágok legjobbikában bízik

Varga Mihály Magyarország és Horváth Mihály Szlovákia pénzügyminisztere. Fotó - Napunk
Varga Mihály Magyarország és Horváth Mihály Szlovákia pénzügyminisztere. Fotó – Napunk

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szombat délután az egyik utolsó gombaszögi közéleti beszélgetés keretében Magyarország és Szlovákia pénzügyminisztere beszélgetett országaik aktuális gazdasági helyzetéről, az államháztartási hiány és az adósság csökkentéséről.

A két tárcavezető nemcsak abban különbözött egymástól, hogy más-más mandátummal töltik be a pozíciójukat, hanem abban is, hogy míg a szlovák miniszter olyan jövőbeni problémákra figyelmeztetett, melyekkel szerinte komolyan foglalkozni kell, addig magyar kollégája meglepően optimistán látja a térség egyik legmagasabb inflációjával küzdő országa gazdaságának helyzetét.

Varga, az optimista

Horváth Mihály, Szlovákia pénzügyminiszere szerint nem váltak valóra a recessziót és gazdasági lassulást jósló előrejelzések. „Sok gonddal küszködünk, de a legrosszabbra nem került sor, valahogyan a járvány okozta válságot is megúsztuk és az ukrajnai háború által előidézett gondokat is megoldottuk. Az első előrejelzések sokkal rosszabbak voltak, az utóbbi kilenc hónapban viszont már nem változtak a prognózisok, s bár még nem pozitívak, még mindig magas az infláció, de Szlovákiában már a csökkenő fázisba ért” – reagált Horváth Mihály az aktuális gazdasági helyzetet firtató kérdésre.

Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere ezzel szemben jóval optimistábban fogalmazott, szerinte ugyanis a magyar gazdaság kilátásai jók. „A két válságot, a pandémiát és a háború okozta válságot leküzdve egy erőteljes növekedést fogunk produkálni, a következő évben visszatérünk egy négyszázalékos növekedésre” – mondta Varga Mihály azzal, hogy szerinte az unió gazdasági kilátásai viszont nem rózsásak, és folyamatos gazdasági térvesztés várható.

A magyar tárcavezető azért is optimista a magyar gazdaság jövőjét illetően, mert bár idén a recessziót épphogy sikerül elkerülniük, de jövőre a már említett négyszázalékos növekedéssel számol. Állítása szerint Magyarországon nincs munkanélküliség, bár jelenleg mintegy négyszázalékos a munkanélküliségi ráta, viszont mindenki, aki akar, el tud helyezkedni, mert munkaalapú gazdaságot építenek, és az emberek tisztességes jövedelmet kapnak, melyből meg tudnak élni. Ennek a kijelentésének némileg ellentmond, hogy a pedagógusok hónapok óta béremelést követelnek, de például az egészségügyben dolgozók is elégedetlenek a bérekkel.

Nem felejtette el megemlíteni az utóbbi hónapokban nagy port kavart kínai beruházásait, az akkumulátorgyárak építését sem, és a magyar kormány bevett kommunikációja szerint itt is hangsúlyozta, hogy Brüsszellel ellentétben Magyarország jónak tartja a kínai tőke beengedését. „Mi lennénk a hülyék, ha

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Gombaszög

Horváth Mihály

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak