Napunk

Hétszer festették át, lefóliázták és kicsomagolták: egy budapesti köztéri padon alakult ki a magyarországi kultúrharc legújabb frontja

Fotó - Amnesty International Magyarország / Facebook
Fotó – Amnesty International Magyarország / Facebook

Vannak, akik káros gesztuspolitizálást, mások a homofób kormánypropaganda hatását látják a Budapest Pride alkalmából szivárványszínűre festett utcabútor kálváriájában.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Budapesten szombaton lesz a Pride felvonulás, a hozzá kapcsolódó rendezvények már egy hónapja tartanak. Ehhez kapcsolódó gesztus volt a IX. kerületi, ferencvárosi önkormányzat részéről, hogy július 6-án szivárványszínűre festett egy köztéri padot, amit az Amnesty International jogvédő szervezettel adott át.

Döme Zsuzsanna alpolgármester és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója a pad átadásakor. Fotó – Amnesty International Magyarország / Facebook

Ez a pad azóta Magyarország leghíresebb padjává vált, bő egy hét alatt ugyanis hétszer festették át.

A szivárványos pad, amin a „nyitott, szabad, boldog” szavak szerepeltek, szombatra már zöld-fehér színű volt: ez a Fradi színe, a padot az Aryan Greens nevű radikális szurkolói csoport festette át.

Vasárnap az Amnesty újra szivárványszínűre festette a padot, de keddre megint zöld-fehér lett, az alkotók a pad elé a járdára azt is kiírták, hogy  „STOP LMBTQ”.

Az újra zöldre festett és üzenettel kiegészített pad. Fotó - Baranyi Krisztina / Facebook
A pad újra zöld-fehér. Fotó – Baranyi Krisztina / Facebook

Szerdán a padot valakik barnára festették, és ragasztottak egy papírt, ami szerint „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is, neki is. Nekünk.”

Csütörtök délelőtt az önkormányzat újra szivárványszínűre festette a padot, és arra kért mindenkit, hogy legalább a hétvégéig, azaz a Pride felvonulásig hagyják békén. Az önkormányzat éjjel őriztetni is tervezte a padot.

Csütörtök délután azonban a padháborúba beszállt a radikális jobboldali Mi Hazánk, ami piros-fehér-zöldre festette a padot. Toroczkai László, a párt elnöke kijelentette, ha újra átfestik a padot, feljelentést tesznek nemzeti jelkép megsértése miatt.

Csütörtök este újabb fordulat történt: a padot újra szivárványszínűre akarták festeni, de megjelentek a Betyársereg nevű radikális jobboldali szervezet tagjai, hogy ezt megakadályozzák. A padot végül egy fiatalokból álló csoport befóliázta úgy, ahogy a könyvesboltok az LMBTQ érintettségű könyvekkel teszik, és azt írták rá, hogy:

„Az LMBTQ+ tartalmakat újabban csak lefóliázva lehet »közszemlére tenni«. Mindenki tudja, mi van a borító alatt. A szerelem becsomagolva is szabad!”

Este a Betyárseregen kívül a helyszínen volt a Kétfarkú Kutyapárt elnöksége – a párt társelnöke, Döme Zsuzsanna, Ferencváros egyik alpolgármestere – és a rendőrség is.

A lefóliázott pad. Fotó –

Reggelre eltűnt a fólia a padról, délután pedig az önkormányzat azzal vetett véget a háborúnak, hogy elszállíttatta a padot, mert az a többszöri átfestés miatt megsérült.

Mi ez az egész egyáltalán?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúrharc

LMBT+

Magyarország

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak