Napunk

Napunk newsfilter: A választás befutója egyben a legmacsóbb párt is, és ez csak az egyik rossz hír

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A Smer az erős férfiak klubja, pedig az országnak több Čaputovára lenne szüksége. 2. Hatalmas magyar siker: 21 magyar egyetem már szinte biztosan kimarad az Erasmusból. 3. Homofóbtörvény a gyakorlatban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. A Smer az erős férfiak klubja, pedig az országnak több Čaputovára lenne szüksége

Robert Fico kétségkívül egy karizmatikus politikus, akit már ránézésre majd szétvet az energia. Elég csak megnézni, milyen vehemensen szónokol bármelyik sajtótájékoztatón, és mindehhez fizikum is társul: a Smer elnöke rendszeresen edz, nemrég egy videót is közzétett arról, hogy az eső nem akadályozza meg abban, hogy fekvőtámaszokat nyomjon a szabad ég alatt.

A pártja is ezt a maszkulinitást tükrözi. Az első nő – Jana Vaľová jelenlegi parlamenti képviselő – a 33. helyen szerepel a párt listáján, összesen 21 nő került fel a 150 tagú jelöltlistára. A nagyobb pártok közül ezzel a Smer listáján jutott hely a legkevesebb nőnek, még a Szövetség is megelőzi a listájára került 22 női jelölttel, és náluk az első nő, Pálinkás Évi, a párt sajtótitkára a 12. helyen áll.

A többi jelentősebb pártnál, még a radikálisoknál is szerepel nő az első 10 jelölt között, bár a nemek egyenlősége csak a Progresszív Szlovákia listáján valósult meg, amelyenn 76 nő és 74 férfi szerepel.

A Smer listáján a befutó helyekre kipróbált káderek kerültek, köztük Robert Kaliňák egykori belügyminiszter, Fico talán legfontosabb szövetségese és a maffiaállam másik ikonikus arca, vagy Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitány, aki vizsgálati fogságban is volt korrupció miatt, és aki ellen jelenleg is eljárás folyik. Ez már önmagában riasztó, a nemek aránya pedig a Smer listáján szomorú visszalépésnek tűnik ahhoz képest, hogy az utóbbi évek legpozitívabb politikai fejleménye Szlovákiában Zuzana Čaputová államfővé választása volt.


2. Hatalmas magyar siker: 21 magyar egyetem már szinte biztosan kimarad az Erasmusból

Magyarországon hónapok óta téma, hogy az alapítványokba kiszervezett magyar egyetemek nem férnek hozzá az uniós Erasmus és Horizont programokhoz.

Az Európai Bizottság szerint továbbra sem elégséges, amit a magyar kormány ezen egyetemek ügyében tett: igaz, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

LMBT+

Magyarország

Napunk newsfilter

Oktatás

Robert Fico

Smer

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak