Napunk

Nyolc tanács ahhoz, hogyan vészeljük át a nyarat, ha nincs otthon klímánk

Illusztrációs fotó - JumpStory
Illusztrációs fotó – JumpStory

A szélsőséges kánikulák egyre gyakoribbak, a kutatók számításai alapján tavaly Európában 61 ezer ember esett a hőhullámok áldozatául. Összegyűjtöttük, hogyan védekezhetünk a forróságok ellen, ha nincs a zsebünkben több száz euró klimatizáció beszerelésére.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Hasznosítsuk a víz párolgását: Egy hideg vizes szórófejes palackkal nem csak saját magunkat hűthetjük le. Befújhatjuk a függönyöket vagy az átforrósodott sötétítőket is. A víz párolgásánál hő használódik el, ami által a környezet lehűl. Ezért más olyan trükkök is működnek, amelyek ezen a fizikai jelenségen alapulnak – a nyitott ablakok elé például vizes törülközőket vagy lepedőket helyezhetünk.

Használjuk ki az árnyékot és a világos színeket: a legnagyobb árnyékot a sötétítők vagy a redőnyök adják, amelyek nem engednek át semmilyen fényt. A fényáteresztő képességet legtöbbször a gyártók is feltüntetik. A külső sötétítők hatékonyabbak, mint a beltériek, de ugyanígy drágábbak is. A beltériek sokkal olcsóbbak, de ugyanúgy sokkal kevésbé képesek megtartani a hűvös levegőt. Ezt viszont világos színű függönyökkel kompenzálhatjuk, jó, ha a falra is jut belőlük. A sötét színek viszont hőcsapdaként működnek.

Ragasszunk fényvédő fóliát az ablakokra: ezeket mindannyian ismerjük, hiszen a legtöbbször az autók szélvédőjén találkozhatunk velük. Ezen fóliák egyes típusai akár a hő 80 százalékát is vissza tudják tartani. Az átlátszó fóliák sötétebb és világosabb változatban is kaphatóak, felragasztásuk egyszerű, darabjuk pedig körülbelül 1 euróba kerül.

Álljunk át nyári rezsimre: ha valaki délután kettőkör szeret járni futni, nyáron inkább reggelre kellene áthelyeznie a fizikai aktivitásait, amikor a leghűvösebb van. Amennyiben azt a munka jellege és a munkáltató lehetővé teszi, menjünk be korábban munkába. A dél-európai nemzetek, akik már hozzá vannak szokva a nyári forrósághoz, évszázadok óta sziesztákat tartanak, ami délben kezdődik és délután ér véget. Ha megtehetjük, éljünk ezzel a szokással mi is.

Igyunk, de nem mindegy, hogy mit: a legjobb választás a csapvíz, az ásványvíz vagy a cukormentes tea. A forróságban nem ajánlott az alkohol fogyasztása, amit az emberek gyakran alábecsülnek, főleg a strandokon és a vízparton.

Hozzunk ki többet a ventilátorból: a légkondicionálóval összehasonlítva a ventilátor egy olcsó berendezésnek számít. Elhelyezhetünk elé egy jéggel teli edényt, hogy növeljük a hűtő hatását. Azonban soha ne magunkra irányítsuk, mivel azzal, hogy forró levegőt fújunk magunkra, még inkább melegünk lesz, mintsem lehűlünk.

Harapjunk valamit: a már említett dél-európaiak nyáron például hideg leveseket fogyasztanak, ami jó inspirációként szolgálhatna számunkra. Ide tartoznak még a majonéz nélküli zöldségsaláták, a hűtött zöldségek és gyümölcsök, a joghurtok, a tejes koktélok vagy a frissítő kenők. A legjobb, ha gyakrabban eszünk, de kis adagokat.

Lefekvés előtt zuhanyozzunk le: de ne jéghideg vízzel. A hideg víz ugyanis összehúzza a pórusokat, emiatt a hő nehezen távozik a testből. Az ideális a langyos vagy az enyhén meleg vízzel való zuhanyzás.

Filip Orsolya fordítása

Globális felmelegedés

Klímaváltozás

Klímavészhelyzet

Nyár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak