Napunk

Kikészít a hőség és az egyre durvább katasztrófa-forgatókönyvek? Íme három könyv, amely segít leküzdeni a klímaszorongást

Illusztrációs felvétel – T. G. s Midjourney
Illusztrációs felvétel – T. G. s Midjourney

Ismét beköszöntött a hőhullámok időszaka, amely egyesekben tovább erősítheti az amúgy is egyre inkább népbetegséggé váló klímaszorongást. Mutatunk három olvasmányt, amely segíthet kitörni az apátiából, hiszen a katasztrófa és a civilizáció összeomlása csak akkor biztos, ha nem teszünk ellene semmit.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az UNICEF Magyarország megbízásából készített reprezentatív kutatás szerint 2022-ben a magyar fiatalok 90 százaléka valamilyen mértékben, 33 százaléka erőteljesen szorongott a klímaváltozás miatt. Fontos kiemelni, hogy ezek egy évvel ezelőtti adatok, a tavaly nyári-őszi történelmi aszály óta valószínűleg tovább emelkedett a szorongó tizen- és huszonévesek aránya.

A válaszadó fiatalok többsége a klímaváltozást olyan kríziseknél is súlyosabb gondnak tartotta, mint az ukrajnai háború vagy a szegénység.

Pszichológusok szerint a klímaszorongás gyakran társul apátiába zuhanással, hiszen ha a klímaváltozásról gondolkodunk, sokszor úgy érezzük, hogy bármit csinálunk, egyedül képtelenek vagyunk változtatni a katasztrófával fenyegető helyzeten.

Pedig az egyéni aktivitás hiábavalóságának sulykolása tévút. Ugyanakkor az is tény, hogy globális összefogás és a gazdasági-társadalmi struktúrák radikális átalakítása nélkül gyakorlatilag esélytelen, hogy el tudjuk kerülni a ma ismert civilizáció és életmód összeomlását. Legalábbis ez a végkövetkeztetése három egészen friss, klímatémában írt könyvnek, amelyek azzal a céllal íródtak, hogy felrázzák az embereket az apátiából, amely legalább annyira veszélyes, mint a klímatagadás.

A szerzők nem győzik elégszer hangsúlyozni: minél tovább halogatjuk a cselekvést – és ebben a pillanatban már mindegy, hogy a klímatagadás, -szorongás vagy -apátia miatt – annál nagyobb áldozatokat kell majd hoznunk a későbbiekben, hogy legyen még esélyünk a bolygó és a jövő generációinak megmentésére.

A továbbiakban három olyan magyarul is elérhető könyvet mutatunk be az elmúlt három évből, amelyek segítenek mélyebben megérteni korunk legnagyobb kihívását, és egyben reménykeltő megoldási lehetőségeket is kínálnak a fokozódó klímaválságra.

A cikkben tárgyalt könyvek:

Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma. Agave Könyvek, 2022.

Pogátsa Zoltán: Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás. Kossuth Kiadó, 2023.

Dr. Dittrich Ernő: A jövő neve élet – Megoldás a klímaváltozásra, avagy a változás 6 programja. Magyar Klímavédelmi Kft., 2021

Jogot a jövő embereinek!

Korunk talán legfelkapottabb amerikai sci-fi írójának, Kim Stanley Robinsonnak 2020-ban jelent meg a klímaváltozás jövőbeli következményeiről szóló legfrissebb kötete, amelyet Barack Obama az egyik legfontosabb aktuális olvasmánynak nevezett. A Jövő Minisztériuma 2022-ben magyarul is napvilágot látott.

Az év könyveként emlegetett regényre a mai napig klímatudósok és politikusok sora hivatkozik. Sikere töretlen, a magyar kiadásból már csak elvétve találunk a könyvesboltok polcain.

Robinson művét általában sci-fi (vagy cli-fi, climate fiction) regényként emlegetik, leginkább azért, mert egy lehetséges (és nagyon is valószínűnek tűnő) közeljövő eseményeit járja körül. E fiktív események láncolatát egy soha nem látott, több millió áldozatot követelő, brutális hőhullám indítja el, amely határozott és gyors cselekvésre ösztönzi a történet főszereplőjét: a Jövő Minisztériuma nevű ENSZ-szervezetet.

Ez utóbbit azért hozzák létre 2025-ben, hogy minél közelebb vigye a világ országait a párizsi klímamegállapodásban vállalt célok teljesítéséhez, valamint hogy kiálljon az eljövendő emberek, továbbá a jelen és a jövő összes olyan élőlényének jogai mellett, akik nem tudnak felszólalni a saját érdekükben. Vezetője, Mary Murphy a további klímakatasztrófák megelőzése érdekében a globális dekarbonizáció mellett megpróbálja elérni azt is, hogy a gazdaság fő mozgatórugójává a profit helyett (vagy inkább mellett) a bioszféra egészségének helyreállítása váljon.

Mindez eléggé utópisztikusan hangzik, pedig lehet, hogy tényleg ez az utolsó esélyünk arra, hogy elkerüljük a civilizáció összeomlását. Mindenesetre Robinson nem annyira posztkapitalista, sokkal inkább „egy olyan világot képzel el, amelyben továbbra is kapitalista szemlélet működik, csak abba beleépíti a bioszférát mint anyagi profittá konvertálható értéket – merthogy a kapitalizmus megszűnését tulajdonképpen egyelőre képtelenek vagyunk elgondolni” – írja a könyvről Limpár Ildikó az Alföld című irodalmi folyóiratban.

Fotó – Agave Könyvek

Robinson több regényt is szentelt a globális felmelegedés és a klímaváltozás témájának, ezek közül az Árral szemben, illetve a New York 2140 magyarul is megjelent. Ezek mindegyike a  climate fiction kategóriájába sorolható fiktív történet, melyek egy klímakatasztrófák által sújtott világban játszódnak.

A Jövő Minisztériuma némileg kilóg a sorból,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Irodalom

Klímaváltozás

Klímavészhelyzet

Környezetvédelem

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak