Napunk

A még határozatlan választók kezében lehet az ország sorsa, nem minden szlovákiai magyarnak jön be a Szövetség megosztó politikája

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Három hónappal a választások előtt még több százezer olyan választópolgár van, aki nem tudja, melyik pártra fog szavazni. Hasonló jelenséget láthattunk már a 2020-as parlamenti választásoknál is, amikor a véghajrában a szavazók negyede Igor Matovičhoz pártolt.

Noha a felmérésekben már jó ideje a Smer vezet, a párt minden negyedik szavazója fontolóra vesz más pártokat is. Ez azonban nem csak a Smer-szavazók körében van így, a Progresszív Szlovákia szavazóinak közel 40%-a bizonytalan, az SaS szavazóinak pedig egészen 60%-a nem biztos abban, hogy Richard Sulík pártja lesz nála a befutó.

 

Magyarázat: nevolil = nem szavazott

A Denník N ezért hat olyan szavazót szólított meg, akik még nem döntötték el, melyik párt listáját dobják az urnába.

Vladimír, akinek hiányzik a szocializmus nyújtotta biztonság, és csalódott Matovičban

Az első megszólaló az 52 éves, felső-nyitrai származású Vladimír, aki 2020-ban az OĽaNO-ra szavazott, most azonban több pártot is fontolóra vett, köztük a Hlast is. A férfi elmondása szerint elégedett az életével, ám nosztalgiával emlékszik vissza a szocializmus időszakára, amiből leginkább a garantált munka és lakhatás hiányzik neki. Ma ugyan már nem szavazna a szélsőbaloldalra, azt azonban elvárja az államtól, hogy segítséget és szociális biztonságot nyújtson.

Azért szavazott az OĽaNO-ra, mert változást akart, viszont a kormánykoalícióból elég hamar kiábrándult, hasonlóan Igor Matovičból is, akinek a viselkedést gyerekesnek és meggondolatlannak tartja, aminek ilyen magas pozícióban semmi keresnivalója nincs. A köztársaságielnök-választáson Čaputovára szavazott, de már benne sem bízik, mivel szerinte jobban érdekelte Amerika, Brüsszel és Ukrajna, mint Szlovákia.

Vladimír a Hlast az arany középútnak tartja, de hiányolja a párt politikusainak véleménynyilvánításait a médiában. Néhány dologban Ficóval is egyetért, viszont a smeresek körüli büntetőeljárásokat is figyelemmel kíséri. Az ország problémái közül az utak állapotát és a romakérdést emelte ki.

Elena, aki az igazságot keresi 

A következő megszólaló a 64 éves, kelet-szlovákiai származású Elena, aki végzettségét tekintve szakácsnő, de most egy gyárban dolgozik. 2020-ban nem ment el szavazni, most viszont a Republika, az SNS és a Smer között vacillál. Elenának már nagyon fiatalon el kellett kezdenie dolgozni, hogy anyagilag segítsen a szüleinek, eredetileg viszont tanár szeretett volna lenni.  Visszagondolva már nem bánja, hogy nem járt főiskolára, mivel mára az elvesztette az értékét. Korábban Ausztriában is dolgozott ápolóként, így össze tudja hasonlítani az idősekkel való bánásmódot a két országban.

Elena nem igazán érdeklődött a hazai politikai helyzet iránt, ez azonban a Covid és a korlátozások idején megváltozott. A korlátozások ugyanis nagy ellenszenvet váltottak ki belőle, az egészet csak egy színjátéknak tartotta. Meg van róla győződve, hogy az emberiség osztályokra van osztva, és a legalacsonyabba tartozik számos szlovák is, akiknek alá kell vetniük magukat a kiválasztott emberek akaratának. A magasabb osztályba sorolja Zuzana Čaputovát, Boris Kollárt és Eduard Hegert is.

Már bánja, hogy 2020-ban nem ment el szavazni. A karantén idején elkezdett olvasni, és elmondása szerint az „igazságot akarja tudni, nem csak azt, amit próbálnak lenyomni az emberek torkán.“ Olvassa a Hlavný denníket, a Postojt, de megnézi az esti híreket és a közszolgálati rádiót is hallgatja. A munkásszállón megismert barátnőivel a tüntetésekre is eljárt a pandémia alatt.

Az ukrajnai háború szerinte nem más, mint egy nagy terv, melyben Amerika és Oroszország méri össze az erejét. Úgy gondolja, hogy az ukrán menekülteknek kellene alkalmazkodni az itteni nyelvhez és kultúrához, nem pedig fordítva.

Szeptemberben olyan pártra akar szavazni, amelyik a valódi emberek érdekeit preferálja, nem pedig csak a kisebbségek jogait és az állatok védelmét.

A szlovákiai magyar fiatal, akinek nem vonzó a Szövetség

A 27 éves kassai Dávid grafikusként és webdizájnerként dolgozik, egy kis Rimaszombati járásbeli faluból származik, 2020-ban pedig a PS/Spolu koalícióját támogatta.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Republika

Sme rodina

Smer

Szlovákiai magyar

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak