Napunk

Simon Zsolt vezeti a Magyar Fórum és a velük társult pártok választási listáját

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Ma délután Pozsonyban bemutatták a Magyar Fórum, ODS, Za regióny, Rómska koalícia, DS választási párt jelöltlistáját, konkrétan annak első 30 jelöltjét.

A Simon Zsolt vezette Magyar Fórum a legutóbbi, 2020-as parlamenti választáson még a Magyar Közösségi Összefogás listáján szerepelt az MKP-val és az Összefogással együtt, ami akkor 3,91%-os eredményt hozott. Az idei választás előtt is próbáltak tárgyalni a Szövetséggel, viszont nem sikerült megegyezésre jutniuk. Simon szerint ugyanis nem volt korrekt a párttól kapott ajánlat. A Szövetség pedig Simonék kompromisszumkészségének hiányát rótta fel.

Viszont Pavel Macko nyugalmazott tábornok ODS (Občianski demokrati Slovenska) nevű pártjával sikerült megegyeznie, és idén áprilisban bejelentették, hogy közös listán indulnak. Hozzájuk csatlakoztak még a Za regióny, a Rómska koalícia és a DS (Demokratická strana) nevű pártok.

A bemutatott 30 jelöltön kívül elhangzott Filip Rybanič neve is, aki 2016-ban szembeszállt Robert Kaliňák akkori belügyminiszterrel.

Az ODS elnöke, Pavel Macko kijelentette, hogy a párt egy modern, demokratikus és sikeres Szlovákiát szeretne kiépíteni, mely a békén, a biztonságon és az igazságosságon alapul. Fontos célnak tartják az ország decentralizációját, hogy a régiókban dönthessenek a lakosok életéről. Macko szerint a központilag irányított állam a korrupció egyik forrása, az államnak nem az a feladata, hogy molesztálja a polgárokat, hanem hogy segítsen rajtuk.

Simon Zsolt elmondta, hogy nehéz feladat előtt áll, mivel ő vezeti a jelöltlistát. Úgy véli, a párt tagjai közül mindenki megértette, hogy a szlovákok, magyarok és a romák összefogásával lehet eredményeket elérni. Határozattan úgy gondolja, hogy bejutnak a parlamentbe. A szünidei kampány szerinte nem nehezíti a dolgukat, mivel a közösségi médián keresztül mindenkihez eljutnak az üzeneteik, de door-to-door kampányt is terveznek.

A pártban tudatosítják, hogy csak pénzzel nem lehet választást nyerni. Azt viszont elmondták, hogy a kampány legnagyobb részét kölcsönből szeretnék finanszírozni. A sajtó kérdésére továbbá azt is elmondta, hogy a pártban nincsenek nyelvi problémák.

A sajtótájékoztatón Ingrid Lukáčová, a Rómska koalícia elnöke roma nyelven is beszélt a választókhoz.

A választási párt jelöltlistája

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Pavel Macko

Simon Zsolt

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak