Napunk

A Szlovák Vasúttársaság elismeri a késéseket a Kassa–Tiszacsernyő vonalon, de mintha megoldhatatlan problémába ütköztek volna

A perbenyiki vasútállomás. Fotó - Napunk
A perbenyiki vasútállomás. Fotó – Napunk
Királyhelmec és környéke a Napunk fókuszában. Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

Az idei vasúti menetrend bevezetése óta már mindennapossá váltak a korábban ritkaságszámba menő 30 perces és nagyobb késések a Tiszacsernyő–Kassa(–Eperjes) vonalon. Az utasok bosszúsak, a vonatok egyre ritkábban indulnak el a menetrend szerinti időben, sokan nem érik el a csatlakozást, vagy elkésnek a munkahelyükről.

Cikkünkben arról olvashat:

  • mi okozza a vonatok rendszeres késését a vonalon,
  • mit szólnak mindehhez az utasok,
  • mivel lehetne a kialakult helyzeten a vasút szerint javítani,
  • mi a közlekedésügyi minisztérium álláspontja.
A Tiszacsernyőből Eperjesre tartó személyvonatok útvonala. Forrás: ŽSR

A cikk kedvéért képzeljük el, hogy királyhelmeci vagy nagykaposi lakosként Kassára szeretnénk eljutni vonattal, ezért Perbenyik települést vesszük kiindulópontnak, tekintve, hogy az ottani vasútállomás található a legközelebb a két városhoz: Királyhelmec 3,6, míg Nagykapos 21 km-re van. Ezekből a városokból sok középiskolás diák, egyetemista, Pozsonyba vagy Ausztriába továbbutazó dolgozó utazik Kassára, de ugyanígy sokan látogatják a megyeszékhelyt orvosi ellátás, vásárlás vagy szórakozás céljából is.

A 88 km-es vonatút ideális esetben 1 óra 35 percig tart, de hat hónapja szinte már alig van olyan járat, amelyiknél a vasút képes lenne tartani ezt a menetidőt. Ennek okán portálunk megkereste a Szlovák Vasúttársaságot (ZSSK), és összehasonlítottuk a vonalon idén és tavaly bekövetkezett késések számát is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bodrogköz

Kassa

Kelet-Szlovákia

Királyhelmec

Közlekedés

Nagykapos

Nagymihály

Ukrajna

Vasút

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak