Napunk

Zelenszkij Szlovákiában: az ukrán elnök egységet vár a NATO-tól, Szlovákia részt vesz majd Ukrajna újjáépítésében

Zuzana Čaputová és Volodimir Zelenszkij. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová és Volodimir Zelenszkij. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Egy majdnem 500 napja háborúban álló ország államfőjét fogadta ma Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Ukrajna első embere, Volodomir Zelenszkij Pozsonyban járt. 

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Legutoljára 2020 szeptemberében látogatott el a szlovák fővárosba Zelenszkij, amikor még az volt a legégetőbb probléma, hogy mit kezdjenek az országok a Covid-19-cel, illetve a pandémia hatásaival. Az oroszok által korábban elfoglalt területek témája fontos volt ugyan, de nem ez volt a legjelentősebb. A látogatás során Zuzana Čaputová azt is megjegyezte, hogy Ukrajnának megvan a joga ahhoz, hogy saját maga válassza meg a jövőjét.

Csaknem három év után egy teljesen más helyzetben érkezik Zelenszkij Szlovákiába. Mióta 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, Eduard Heger volt miniszterelnök kétszer járt Kijevben, Čaputová áprilisban látogatott el Petr Pavel cseh államfővel, és már Ódor Lajos megbízott kormányfő is folytatott megbeszélést az ukrán államfővel – a moldovai Chișinăuban, az Európai Politikai Közösség ülésén.

Zelenszkij tegnap Bulgáriában járt, majd Csehországba látogatott, és Pozsonyból nagy valószínűséggel Törökországba utazik, Isztambulban Recep Tayyip Erdoğannal találkozik.

Mai pozsonyi látogatásán a biztonsági helyzetről, a frontok állásáról, a békekezdeményezésről tárgyalt Zuzana Čaputovával az Elnöki Palotában. Kiemelt helyet kapott a tárgyalások során Ukrajna NATO-csatlakozása, de szóba került a bilaterális kapcsolatok további fejlesztése is új közlekedési csatornák nyitásával és szlovák cégeknek Ukrajna újjáépítésében való részvételével.

Közeli szövetséges

Zelenszkij látogatása Pavel Havlíček cseh elemző szerint bizonyos mértékig szimbolikus, Čaputová és Pavel korábbi kijevi látogatását viszonozza ezzel. Érdekesség, hogy a szlovák és a cseh államfő voltak az első olyan magas rangú külföldi vendég, akik az éjszakát is Ukrajnában töltötték.

Fotó – TASR

„Zelenszkij most mindkét országot szoros szövetségeseként látogatja meg. Olyan országokról van szó, amelyek régóta támogatják Ukrajnát“ – emeli ki Havlíček azzal, hogy Csehország, Szlovákia és Ukrajna kapcsolata kiemelkedően jó, ami nemcsak a politika és a diplomácia területét érinti, hanem a védelmet és a gazdaságot is.

Szlovákia a háború kitörése óta S–300-as és KUB légvédelmi rendszereket adott Ukrajnának, többféle harci járművet, Božena nevű aknaszedőket, tizenhárom MiG–29-es vadászrepülőt. Emellett első országként tavaly márciusban bemutatott egy tervet az Ukrajnának a háború után nyújtandó segítséget illetően.

Csehország kitart Ukrajna támogatása mellett

Oroszország közel sem olyan erős, mint ahogy azt megpróbálja elhitetni velünk, jelentette ki Petr Pavel cseh államfő, miután csütörtökön találkozott Prágában Zelenszkijjel.

„Zelenszkij nemcsak azért jött, hogy köszönetet mondjon nekünk a segítségért, hanem azért is, hogy tőlünk hallja, továbbra is kitartunk mellettük, és támogatni fogjuk őket abban a harcban, amelyet nemrég nekünk is meg kellett vívnunk – a szabadságért, a függetlenségért, az önálló döntések meghozatalának lehetőségéért vívott harcban, amely arról is szól, milyen szervezetekbe akarunk tartozni“ – mondta Pavel.

Pavel szerint a háborúnak Ukrajna győzelmével kell zárulnia, ellenkező esetben ugyanis az orosz győzelem megrengetné a Nyugatot.

Petr Pavel és Volodimir Zelenszkij csütörtökön Prágában. Fotó – TASR/AP

Az ukrán elnök köszönetet mondott a cseheknek. „Hálás vagyok a katonai segélyért, a fegyverekért, a szankciókért, ahogy azért is, hogy támogatnak minket az EU- és NATO-törekvéseinkben“ – fogalmazott. Zelenszkij kiemelte, hogy az orosz propagandának Csehországban is érzékelni lehet a hatását. „Nagyon romboló következményei vannak, meg kell védenünk magunkat tőle“ – mondta.

Péntek délelőtt Petr Fiala cseh miniszterelnök is fogadta Zelenszkijt. A cseh kormányfő bejelentette, hogy Csehország további harci helikoptereket, muníciót és nagy kaliberű fegyvereket ajándékoz Ukrajnának, emellett pedig részt vesz az ukrán pilóták F–16-os vadászgépekre való kiképzésében is. „Országaink barátsága és Ukrajna támogatása külpolitikai prioritás számomra és a cseh kormány számára“ – mondta Fiala.

Bulgária kétarcú

Bulgáriában kétféle reakciót váltott ki Zelenszkij érkezése.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

NATO

Orosz–ukrán háború

Petr Pavel

Volodimir Zelenszkij

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak