Napunk

Világi új befektetésekbe kezd, bor mellett pezsgőt is gyártana, Nagysurányban pedig bővítené a vasútikocsi-javító vállalatát

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

  • Világi Oszkár befolyásos üzletember két új befektetésre készül.
  • Bővítené a nemrég elindított helembai borászatát.
  • Új csarnokot építene a nagysurányi vasúti vállalatában is, amelyet két évvel ezelőtt vásárolt meg közösen Ján Sabollal.

Világi Oszkár, az egyik legbefolyásosabb szlovákiai magyar a Slovnaft olajfinomító vezérigazgatója, de emellett saját kiterjedt vállalkozásai is vannak. A nyári szünet elején sem tétlenkedik, ugyanis két vállalata is új beruházási projektet nyújtott be a hazai engedélyező hatóságokhoz.

A Duna és az Ipoly összefolyásánál fekvő Helemba község közelében lévő Világi Winery borászat viszonylag fiatal, még csak néhány éve folyik a bortermelés, de a tulajdonosa már a frizzante típusú borok és pezsgők gyártására is készül. Emellett egy új és jobb technológiát szeretne bevezetni a vörösborok előállítására.

Világi egy másik új beruházást tervez a Loko Trans Slovakia nevű, nagysurányi vasútikocsi-javító üzemben, amelyet üzlettársával – egy másik ügyvéddel, Ján Sabollal – együtt vezet.

A tervek szerint a vállalatot egy új gyártócsarnokkal szeretnék bővíteni, melybe a cég tizenöt új alkalmazottat vesz fel, az alkalmazottak teljes száma pedig 150-re emelkedik. E beruházás után a vállalatnak több áramra lesz szüksége, a csarnokhoz ezért három trafóállomást is építenek.

Világi mindkét cége egy sikeres év után vág bele az új beruházásokba, amikor is mind az eladásokat, mind a nyereséget sikerült növelniük.

Mit lehet tudni Világi borászatáról

A Slovnaft elnöke már hosszú ideje jelen van az élelmiszeriparban. Portfóliójába leginkább a tejtermékek előállítása és a húsfeldolgozás tartozik, borászattal csak nemrég kezdett el foglalkozni.

A helembai vállalatát 10 hektárnyi saját szőlőfölddel építette ki, és egy Wineresidence nevű panziót is felhúzott mellé.

A Világi Winery borászata és szőlőültetvényei. Fotó – Világi Winery

A Smer, az SNS és a Híd kormány alatt a vállalkozó egy 672 ezer eurónyi uniós támogatást is kapott a panzióra, összesen négymillió euróért építette meg. A 2020-tól kezdődő választási időszakban a panziók már nem kapnak támogatást.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Borászat

Gazdaság

Szlovákia

Szlovákiai magyar

Turizmus

Vasút

Világi Oszkár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak