Napunk

Tokaj csak egy van – de Magyarországon még nem mindenki gondolja úgy, hogy ebbe a szlovák Tokaj is beletartozik

A szlovákiai Tokaj-vidék kapuja Szőlőskénél. Fotó - Renczes Ágoston
A szlovákiai Tokaj-vidék kapuja Szőlőskénél. Fotó – Renczes Ágoston
Királyhelmec és környéke a Napunk fókuszában. Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

„Két pincéből is kitiltottak, mert pozitív hangnemben írtam a szlovák Tokaj-vidékről.”

Ezt Ercsey Dániel magyarországi borszakíró mondta a Napunknak, aki a határ mindkét oldalának borvidékét jól ismeri, és rengeteg egyéb szakmai tevékenység mellett már évek óta dolgozik azon is, hogy a két Tokaj-vidék borászai közeledjenek egymáshoz.

Az idézett mondat jól jellemzi azt a távolságtartást, esetenként indulatot, amit a „magyar Tokaj” borászai tápláltak a „szlovák Tokajjal” szemben.

Mint ismert, Szlovákia és Magyarország között éveken keresztül vita volt amiatt, hogy Szlovákia is használta a Tokaj márkanevet – pontosabban amiatt, hogy 2009-től Szlovákia a borvidék szlovákiai oldalát „Vinohradnícka oblasť Tokaj”-nak nevezte az addigi „Tokajská vinohradnícka oblasť” helyett. Ez a vita zárult le 2014-ben az Európai Unió Bíróságának döntésével, ami Szlovákiának adott igazat a Magyarország által indított perben.

Az talán érthető, hogy a tokaji borászoknak nem tetszett, hogy egyszer csak egy másik ország nyolc települése kezdte el használni az ő márkanevüket. A Tokaji borvidék egy kis része azonban valóban Szlovákiában van: ezt a régiót is kettévágta a trianoni határ.

Kurucok

A kérdéskör rendkívül bonyolult: történelmi, politikai, társadalmi és gazdasági, nemzetpolitikai és borászati vetületei is vannak, mondja Ripka Gergely borszakíró, a magyarországi Tokaj-vidék borászatait és látványosságait bemutató, több kiadást megért és folyamatosan bővülő Tokaj Kalauz kiadvány szerzője.

Ripka szerint a magyar oldal elutasításában az itteniek „kuruc” mentalitása is szerepet játszik: Tokaj-hegyalja borászai nemcsak a szlovák Tokajt fogadják el nehezen, hanem a saját borvidékük jövőjéről és szakmai kérdésekről – például hogy a furmintra vagy inkább az aszúra erősítsenek-e rá a kommunikációban és azt hogyan tegyék – akár egy utcán belül is gyakran másként gondolkodnak.

A máig meglévő feszültségek ellenére azonban nincs elszigetelve egymástól a két borvidék. Van egy termelői csoport, a Tokaj Enthusiasts, aminek magyarországi és szlovákiai termelők is a tagjai. Ők minden hónapban tartanak közös borkóstolókat különböző témák mentén. Ennek a borkóstoló-sorozatnak a kezdeményezője Peter Drotár, a helyi borélet motorja volt a szlovákiai oldalról, aki Ercsey Dánielben talált lelkes partnerre.

A szlovákiai oldalon már kevésbé érzik a feszültséget

Drotár szerint a két Tokaj közötti feszültség már kevésbé érzékelhető, viták inkább szakmai kérdésekben vannak az egyes borászatok között. Peter Drotár ismeri az összes borászt a szlovákiai oldalon, és a magyar Tokaj borászainak többségét is, és azt mondja, neki még soha nem mondta senki a szemébe, hogy gondja lenne a szlovák Tokajjal.

Nagy Attila, a szőlőskei Aranyfürt pincészet borásza is azt mondja a Napunknak, ő sem érzékeli már a Tokaj megnevezés miatti feszültségeket. Nagy Attila azonban úgy látja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Borászat

Királyhelmec

Tokaj

Turizmus

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak