Napunk

Napunk newsfilter: Orbán inkább kiszúr a saját népével, de nem adja fel a harcát Brüsszellel

Orbán Viktor 2023. március 15-én. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Orbán Viktor 2023. március 15-én. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Magyarországon sokaknak már választaniuk kell a mítosz és a valamennyire normális élet között. 2. Mit jelenthet Orosz Örs kiugró népszerűsége a Facebookon?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Magyarországon sokaknak már választaniuk kell a mítosz és a valamennyire normális élet között

Ma Novák Katalin államfő aláírta a státusztörvényt, ami ellen hónapok óta, az oktatásügy rossz helyzete miatt pedig már másfél éve tiltakoztak a tanárok.

Gulyás Gerely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón azt mondta, mindenben egyeztettek a tanárokkal, és végül már a tüntetők is elfogytak.

Valóban elfogytak – szerdán a parlament előtt a törvény elfogadásakor már csak nagyjából százan tiltakoztak –, de nem azért, mert a kormány teljesítette volna a kéréseiket, hanem azért, mert a másfél éve tartó tiltakozások semmilyen eredményre nem vezettek. A tanárok fásultak, tehetetlenek, már eddig is rengetegen felmondtak, és várhatóan most is sokan döntenek majd a pálya elhagyása mellett.

Gulyás arról is beszélt, hogy a kormány a családtámogatási rendszert is felülvizsgálja, ezzel az egyik legnagyobb sikereként kommunikált intézkedéscsomagban jöhetnek olyan változások, amik sokaknak fájhatnak.

Egy másik nagy sikert, a rezsicsökkentést még tavaly alakította át a kormány, akkor még a háború miatt megemelkedett energiaárak kényszerítették az egyébként eleve elhibázott konstrukció felülbírálására.

Az aktuális helyzethez igazodó, egyeztetések nélküli törvényhozás és rendeletalkotás régóta jellemzi a magyar kormányt, a mostani helyzet azonban minden eddiginél kétségbeejtőbb.

Van egy kormány, amelyik jóformán bármilyen kontroll nélkül bármit megtehet, és egy olyan helyzetbe lavírozta magát, amelyben már nem is tud más döntéseket hozni, csak rosszakat.

Az egyetlen fékező erő az Európai Unió, ami azzal próbál nyomást gyakorolni, hogy nem ad pénzt, a magyar kormány meg inkább lemond a magyar költségvetésből fájóan hiányzó uniós forrásokról, de nem hajtja végre a kért reformokat. A saját szempontjából ezt valójában nem is teheti meg, hiszen a maga által kiépített rendszert kellene megszüntetnie.

Ezért aztán most már ott tart, hogy a saját népét sanyargatja, de a nép nagy része még mindig elhiszi, hogy ennél csak rosszabb lehetne, és továbbra is támogatja Orbánékat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Facebook

Gazdaság

Gyimesi György

Magyarország

Napunk newsfilter

Oktatás

Orbán Viktor

Orosz Örs

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak