Napunk

Orosz Örs tavasszal visszavette az elsőséget a Facebookon, követőinek száma új csúcshoz közelít

Orosz Örs. Fotó - Orosz Örs Facebook-oldala
Orosz Örs. Fotó – Orosz Örs Facebook-oldala

Elkezdődött a nyári szünet, a pártok leadták a választási listákat, mi pedig megnéztük, hogyan alakult a szlovákiai magyar politikusok facebookos aktivitása az áprilistól június végéig tartó időszakban. Turbulens három hónap volt ez – pártszakadással, szlovák pártok listáin megjelenő magyar jelöltekkel és egy politikai nyugdíjból visszatérő volt pártelnökkel.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha 2023 második negyedéves számaira tekintünk, első ránézésre nem sok mozgás látszik az egyes szlovákiai magyar politikusok közösségi médiás aktivitásában. Összességében úgy tűnik, hogy senki sem akarta egy korai rajttal elégetni erőforrásait, mindenki a hajrára tartalékolja a puskaport – már ha egyáltalán van közösségi médiás stratégiája.

Az említett tartalékolás számokban azt jelenti, hogy míg az első negyedévben több mint 607 ezer interakciót produkált a 35 vizsgált politikus, addig a második félévben egy 39 fősre bővített mezőny is csak 521 ezerig jutott. Az interakciók majdnem 90 százalékát 15 politikus hozta össze.

Az egyes követőtáborok növelése – pár kivételtől eltekintve – sem volt túl látványos. A megosztott videós tartalmakat tekintve viszont meglódultak a számok: az év első három hónapjában összesítve mintegy 3,3 milliószor nézték meg a politikusok audiovizuális tartalmait, a következő negyedévben ez a szám felkúszott majdnem 4 millióra.

Az adatokat a mostani cikkünkhöz is a Facebookot tulajdonló Meta által működtetett Crowdtangle nevű statisztikai alkalmazás segítségével szedtük össze. A gyűjtés sajnos tud nem teljes körű lenni, mivel vannak olyan politikusok – jellemzően településvezetők –, akik hivatalos Facebook-oldal helyett személyes profiljuk segítségével kommunikálnak potenciális választóikkal, így statisztikáik láthatatlanok számunkra.

A fenti grafikonból is látszik, hogy a vizsgált politikusok közül továbbra is ketten használják igazán eredményesen a közösségi médiát. A párharcban most Orosz Örs tudott felülkerekedni, az elmúlt három hónapban a legnagyobb lökést az oldalának egyértelműen a gombaszögi pálos szerzetesek cserépkályhájának rekonstrukciójáról beszámoló poszt jelentette. Érdekesség, hogy éppen ebben az időszakban zajlott a Híd meghatározó politikusainak távozása a Szövetségből, miután kiderült, hogy az MKP ragaszkodik Gyimesi Györgyhöz a közös párt választási listáján.

Utóbbi témában az Összefogás Platform elnöke csak elvétve nyilvánult meg az online térben. Emlékezetes bejegyzése volt, amikor arról írt, hogy a korábbi hetekben mindent megtett azért, hogy az „idősebb” platformokat megegyezésre bírja Gyimesivel kapcsolatban. Erre a posztra alig több mint 120 interakció érkezett.

Az OĽaNO frakciójából a Szövetség-lista 150. helyére érkező Gyimesi György esetében nem feltétlenül lehet kiemelni egy bejegyzést. A volt parlamenti képviselő leginkább videós tartalmainak terjesztésére használja a platformot. A legnépszerűbbekben általában továbbra is az államfőt, a liberálisokat, az aktuális kormány tagjait és Brüsszelt ostorozza.

Gyimesi továbbra is két nyelven tölti fel videóit. Láthatóan

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Bugár Béla

Cseh Péter

Facebook

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

MKP

Orosz Örs

Ravasz Ábel

Simon Zsolt

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak