Napunk

A PS tagjainak szűk többsége elfogadná a Hlast koalíciós partnernek, állítja Forró Tibor, a magyar platform elnöke

Forró Tibor. Fotó - Tomáš Benedikovič
Forró Tibor. Fotó – Tomáš Benedikovič

A tagságban 60 százalék körül van azoknak az aránya, akik támogatnák, hogy a Progresszív Szlovákia akkor is legyen kormánypárt, ha a Hlasszal kell megegyeznie, mondja interjúnkban Forró Tibor, a progresszívek magyar platformjának elnöke.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Lejjebb csúszott a Progresszív Szlovákia jelöltlistáján a három és fél évvel ezelőtti pozíciójához képest Forró Tibor, aki megalakulásától fogva vezeti a párt magyar platformját. Forró szerint nem a Szövetség vagy a Magyar Fórum nemzetiségi alternatívája szeretnének lenni, de vannak elképzeléseik például a kisebbségi oktatásról – habár azok egyes elemeikben elég radikálisan szembemennek azzal, amit a magyar pártok szoktak képviselni.

Forró Tiborral készült interjúnkban egyebek mellett szóba került,

  • mennyi magyar van a PS listáján, és tagja-e a magyar platformnak Jaroslav Spišiak;
  • milyen elképzelései vannak a PS magyarjainak a kisebbségi témákról;
  • milyen lesz a PS magyar kampánya;
  • milyen körülmények között léphet a PS koalícióra a Hlasszal.

A 47. helyet kapta a Progresszív Szlovákia listáján, ami 15 helynyi csúszás az előző parlamenti választásokhoz képest. Mi az oka ennek a rosszabb helyezésnek?

Ha a sorszámokat nézzük, tényleg így van. A bejutó helyek száma nagyban függ az eredménytől, lehet, a 20. hely sem biztos parlamenti pozíció. Továbbá idén a PS listáját felváltva foglalják el nők és férfiak, a platform tagjai zömmel férfiak. Az idei listaállításkor annyi változott, hogy az elnökséggel való egyeztetés után az első harminc helyet azok a szakemberek foglalják el, akikkel egy sikeres választás esetén számolunk a végrehajtó hatalomban.

Az előző választás során koalícióban indultunk a Spoluval. Akkor gyakorlatilag a Spolu magyar platformjának az elnöke is voltam, és mindkét párt előtérbe helyezte a déli régiókban a kétnyelvű kampányt. Ezért akkor magasabb pozícióból indultunk. Ebből le is szűrtük a tanulságokat arról, a magyar választóknak milyen szegmenseit szólítjuk meg. Rájöttünk, hogy preferenciaszavazatokkal sokkal nagyobbat tudunk előreugorni, és ebben a tekintetben nem nagyon számít ez a tizenvalahány helynyi csúszás.

Ez tehát nem egy szimbolikus hely ön szerint, hanem ténylegesen be lehet jutni innen a parlamentbe?

Úgy gondolom, hogy igen. A megyei választásokon is szép számban kaptunk szavazatokat – habár ez most más választás, mert ki kell húzni a PS listáját. A magyar platformból én a 47. vagyok, de Martin Dubéci, akinek a fejéből titkárként kipattant a magyar platform 2019-20-ban, a 15. helyen van. Ő is a platform tagja. Én vagyok az elnöke, és csatlakozott hozzánk Jaroslav Spišiak is, aki szintén ért és beszél magyarul.

Spišiak úr részt is vesz a magyar platform tevékenységében valahogy?

Az utolsó gyűlésünkön már ott volt. Ez egy friss dolog, két hónapja lépett be a Progresszív Szlovákiába. Rögtön felkerestem, amire azt mondta, minden további nélkül, és a komáromi kampányrendezvényünkön be is lépett a platformba. Belügyi és biztonságpolitikai szakemberként a magyar kérdésekbe nem szól bele, de mivel tapasztaltabb a szlovák politikában, tudja azt is, a magyar térfélen kitől mire lehet számítani. Nekem hasznos tanácsokat ad.

Az elmúlt években nem sokat lehetett hallani a magyar platformról. Mit csináltak?

A 2020-as választások után júniusban Irena Bihariová lett a PS elnöke, ebben a kétéves ciklusban voltam én is elnökségi tag.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Hlas

Magyar Szövetség

Orbán Viktor

Progresívne Slovensko

Ravasz Ábel

Szlovákiai magyar

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak