Napunk

Napunk newsfilter: Ilyen, amikor Ódor józansága találkozik Orbán hazugságaival

Orbán Viktor és Ódor Lajos a V4-es miniszterelnöki csúcson Pozsonyban. Fotó - TASR
Orbán Viktor és Ódor Lajos a V4-es miniszterelnöki csúcson Pozsonyban. Fotó – TASR

1. A Szövetség listáján nem látszik, hogy lennének még platformok. 2. Matovič sajnálkozik. 3. Az egyik magyar nemzetiségű kormányfő helyreigazítja a másik magyar nemzetiségű kormányfőt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. A Szövetség listáján nem látszik, hogy lennének még platformok

Július 2. a határideje a választási listák leadásának, így ma több olyan párt listáját is megismerhettük, amik eddig nem vagy csak részben tették azt nyilvánossá. A Szövetség a listájának első 30 és utolsó két helyén szereplőket már bemutatta egy sajtótájékoztatón, az egész listát ma hozta nyilvánosságra. A párt esetében az volt az egyik visszafogottan izgalmas kérdés, hogy a Híd-platformból távozók helyeit kikkel fogják feltölteni. Már az első 30 név bemutatása után láthattuk, ahogy eddig viszonylag ismeretlen politikusok – mint Pandy Péter vagy Pál Attila – előkelő helyeken találták magukat.

A 150-es lista egyik érdekessége, hogy a rajta szereplők neve mellett nincs ott, ki melyik platform tagja. Az a tény, hogy ezt – úgy látszik – a pártnál nem tartották fontosnak feltüntetni, azt a gyanút erősíti, hogy a „renitens” hidasok távozásával elhárult az akadály a platformrendszer megszüntetése előtt. Az egyetlen meglepetés, hogy a 150 jelölt között mindössze 22 nő van – ha kiegyenlítettségre nem is, ennél azért egy kicsit jobb arányra számítottunk.

Ma mutatta be a jelöltlistáját a Híd és a Modrí választási pártja is: az első helyen Mikuláš Dzurinda, a másodikon Sólymos László áll, az első 20 helyből 8-at kapott meg a Híd, az összes helyen 6:4 arányban osztozik a Modrí és a Híd. A két párt a jelölteket bemutató sajtótájékoztatót Kassán tartotta azt üzenve, hogy Szlovákia nem csak Pozsonyból áll, és hogy nekik fontosak a régiók is. Ez egy szép gesztus, de figyelembe véve a választási párt preferenciát kérdés, hogy van-e valami súlya.

A Hlas is ma állt elő a listájával, meglepetés azon sincs: Pellegrini a listavezető, az ismertebb politikusok befutó helyeken vannak. A komáromi Vlček Erik, akivel a Hlas meg akarja szólítani a magyar szavazókat, a 26. helyről indul, ami befutó helyet jelenthet, ha a párt hozza azt az eredményt, amit mérnek neki.

A magyar szavazatokra ezúttal is külön platformmal, valamint Jaroslav Spišiakkal pályázó PS már hétfőn bemutatta a listáját. Náluk a nemek aránya tökéletesre sikerült, a nemzetiségi arányok már kevésbé: a négy magyar jelölt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Hlas

Igor Matovič

Magyar Szövetség

Modrí

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Orbán Viktor

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak