Napunk

Mit tudunk a szülés utáni depresszióról?

Illusztrációs fotó - Fotolia
Illusztrációs fotó – Fotolia

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Amellett, hogy gondoskodni kell az újszülöttről, aki az anya nélkül nem képes életben maradni, a gyermekágyi időszak alatt gyakran előjön a szülés utáni depresszió. Erről pedig minden leendő anyának – és természetesen apának is – többet kellene tudnia, mivel a nők 13-20%-át érinti.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy amiről szó lesz, az nem a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák személyiségéből fakad. Sok nő ugyanis azzal súlyosbítja az állapotot, hogy önostorozó módon saját magát hibáztatja mindenért.

A szülés utáni depresszió semmiképpen sem jellem- vagy személyiséghiba, gyengeség vagy felkészületlenség megnyilvánulása, illetve a gyermeknevelés és -gondozás képességének a hiánya. A szülés utáni depressziót egyetlen nő sem önmaga okozza, és végképp nem tudatosan.

A szülés utáni depressziónak fix helye és száma van a WHO jelenlegi Nemzetközi Betegségosztályozásában (ICD-11), és a terhességgel, a szüléssel vagy a gyermekágyi időszakkal összefüggő mentális vagy viselkedési zavarok közé sorolják be.

A „szülés utáni depresszió” kifejezést nem kellene használni a szülés után röviddel jelentkező enyhe, mérsékelt és átmeneti depressziós tünetekre, az úgynevezett „posztnatális blues”-ra vagy „baby blues”-ra. Tehát a szülés utáni első napokban jelentkező gyakori fáradtság, szorongás, szomorúság és ingerlékenység érzetére, amely általában két héten belül megszűnik. Ezek sokkal rövidebb ideig tartanak, mint a szülés utáni depresszió, kevésbé intenzívek és súlyosak, és nem felelnek meg a depresszív időszak diagnosztikai követelményeinek.

A szülés utáni depresszió szindróma, amely a szülés után körülbelül 6 héttel kezdődik, és eltérő időben jelentkezik, nem jár hallucinációkkal, téveszmékkel vagy egyéb pszichotikus tünetekkel, de jelentős mentális és viselkedési jellemzői vannak. A depressziós tünetek leggyakrabban nem más betegség megnyilvánulásai; a depressziót nem valamilyen anyag vagy gyógyszer központi idegrendszerre gyakorolt hatása okozza, vagy elvonási tünet, például a koffein vagy más stimulánsok terhesség alatti szüneteltetése után.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Mentális egészség

Szülés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak