Napunk

Napunk newsfilter: Orbán nem szakít Putyinnal, de legalább itt vannak a migránsok

Orbán Viktor és Ódor Lajos a V4-es miniszterelnöki csúcson Pozsonyban. Fotó - TASR
Orbán Viktor és Ódor Lajos a V4-es miniszterelnöki csúcson Pozsonyban. Fotó – TASR

1. Amit Oroszország elválasztott, azt a migráció újra összekötheti. 2. Az első pofont Prigozsin adta Putyinnak, a másodikat a fal adja – de kinek?. 3. Bajban a házelnök, akinek feltehetőleg nem csak a keze jár el időnként.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Amit Oroszország elválasztott, azt a migráció újra összekötheti

Ma Pozsonyban találkoztak a V4-es országok miniszterelnökei, pár nappal azelőtt, hogy Szlovákia soros elnöksége befejeződik. Először fogadta partnereit Pozsonyban Ódor Lajos kormányfő.

Bár Orbán Viktor kijelentette, hogy nem céljuk, hogy az orosz agresszió és az orosz–ukrán háború kérdése csússzon be a V4-es együttműködés középpontjába, a sajtótájékoztató meghatározó témája mégis ez lett. Ahogy a találkozón is szóba került, miként a magyar miniszterelnök elmondta.

Ez volt az a téma, ami miatt a korábban szoros magyar–lengyel kapcsolat rideggé vált, és később Novák Katalinnak sem sikerült változtatni ezen azzal, hogy a kormányétól eltérő álláspontot hangoztatott.

Ehhez képest Orbán most megint arról beszélt a hétvégi oroszországi eseményekre reagálva, hogy Magyarország nem változtat azon az irányon, amit az orosz–ukrán háborúban eddig követett. A tőle megszokott módon többféleképpen dekódolható üzenetet fogalmazott meg: együttműködünk a partnereinkkel, de szuverén külpolitikát folytatunk.

Ezek után meglepőek Mateusz Morawieckinek a közeledés jegyében elhangzott szavai. A lengyel miniszterelnök is az egységes fellépés mellett érvelt, szintén a hétvégi események kapcsán, melyek szerinte fényt derítettek arra, hogy Oroszország mennyire kiszámíthatatlan.

Hogy ez nem volt teljesen üres frázis, az is mutatja, hogy a V4-es kormányfők igyekeztek közös pontot találni. Ez pedig az új uniós migrációs szabályozás lett. Hálás téma, hiszen az egyes országok bezáruló társadalmai jórészt támogatják a menekültekkel szembeni fellépést.

Morawiecki például azt hangsúlyozta, hogy Európának mechanizmust kell kidolgoznia a külső határok védelmére, és nem szabad támogatni az embercsempészeket vagy az ilyennel foglalkozó terrorszervezeteket.

Mindez a gyakorlatban azt a politikát támogatja, ami több tízezer ember halálát okozta az elmúlt években.

Az EU keményebb fellépése

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Mateusz Morawiecki

Migráció

Napunk newsfilter

Nők elleni erőszak

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Sme rodina

V4

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak