Napunk

Két magyar miniszterelnök egyszerre Pozsonyban: Ódor elmondta Orbán társaságában, milyen békét nem akar

V4-es miniszterelnökök Pozsonyban. Fotó - TASR
V4-es miniszterelnökök Pozsonyban. Fotó – TASR

A soros szlovák V4-es elnökség utolsó csúcstalálkozóján Pozsonyban találkozott a szlovák, a magyar, a cseh és a lengyel miniszterelnök. Ódor Lajos először állt ki közös sajtótájékoztatóra V4-es partnereivel, Orbánnak most sem jutott a közelébe a sajtó.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az ország történelmi tapasztalatai 1938-ból arra emlékeztetnek minket, hogy az olyan elhamarkodott megoldások, amikor meg sem hívják azt az országot, amelyikről szó van, nem vezethetnek tartós és igazságos békéhez, jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök a V4-es kormányfők pozsonyi csúcstalálkozóján. Ódor arra a müncheni egyezményre utalt ezzel, amelyben a nyugati nagyhatalmak megegyeztek Csehszlovákia felosztásáról a második világháború előtt – ez az egyezmény vezetett később a bécsi döntéshez is, amely után Szlovákia déli része Magyarországhoz került.

Ezzel a kijelentésével Ódor mindjárt a közös sajtótájékoztató elején világossá tette, hol húzódnak a különbségek a szlovák és a magyar álláspont között az ukrajnai háború kapcsán. Orbán Viktor magyar miniszterelnök hónapok óta az azonnali béke fontosságát hangsúlyozza, és ezúttal is elmondta, a magyar álláspont változatlan.

Orbán Viktor és Ódor Lajos Pozsonyban. Fotó – TASR

Még egy szúrás Ódortól

Ódor még egy helyen nagyon finoman odaszúrt Orbánnak, amikor arról beszélt, az Oroszországtól való energetikai függőséget sikerült leépíteni. „Az ijesztgetés ellenére, hogy az unió nem éli túl a telet, ma szinte teljesen függetlenek vagyunk az Oroszországból érkező energiaszállítmányoktól” – mondta a szlovák miniszterelnök. A magyar kormány az egyike volt azoknak, akik azzal riogattak, Európa megfagy az orosz gáz nélkül, míg Magyarországon minden rendben lesz.

A V4-es csúcstalálkozó egyik érdekessége az volt, hogy először szerepelt együtt a nyilvánosság előtt Ódor Lajos és Orbán Viktor. A sajtótájékoztatón viszont nem került elő, hogy először a történelemben két V4-es országnak van magyar nemzetiségű miniszterelnöke,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Mateusz Morawiecki

Migráció

Ódor Lajos

Orbán Viktor

Petr Fiala

V4

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak