Napunk

Előbb-utóbb a zsebünkbe kell nyúlni – meddig tarthatóak fenn az alacsony háztartási energiaárak?

Illusztrációs fotó. T.B. s Midjournez
Illusztrációs fotó. T.B. s Midjournez

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Felpörgőben van a szeptemberi előrehozott parlamenti választások kampánya, és már most világosan látható, hogy az infláció lesz az egyik fő téma. Az elmúlt év inflációs sokkját nézve ez nem igazán meglepő, még akkor sem, ha az infláció mértéke Szlovákiában már néhány hónapja csökkenő tendenciát mutat.

Ha megnézzük a magas infláció mozgatórúgóit az elmúlt másfél évben, akkor azt látjuk, a legnagyobb szerepet egyértelműen az élelmiszerek és az energiahordozók árnövekedése játszotta.

A szlovák ellenzék visszatérő üzenete, hogy a szlovák kormányok szinte semmit sem tettek az árnövekedés hatásainak tompításáért, ezért érdemes áttekinteni, hogyan alakult a villamosenergia és földgáz lakossági ára Szlovákiában, és milyen szerepet játszottak ezen a téren az éppen aktuális kormányok. Érdemes összevetni az energiaárak alakulását európai viszonylatban is, és a háztartások számára nagyon fontos kérdés az is, hogyan alakulnak majd ezek az elkövetkező években.

Energetikai ársokk

Visszatekintve az elmúlt két évre jól látható, hogy az energiahordozók terén egy európai szintű energetikai ársokkal álltunk szemben, mely az egész EU-t érintette. Míg 2020-ban a globális koronavírus-járványnak köszönhetően az energiahordozók ára még valamelyest csökkent is, 2021 második felétől már jól látható az energiaárak dinamikus növekedése, melyet az ukrán–orosz háború 2022-ben még magasabb szintre emelt. Az árnövekedés tempója 2022 őszén tetőzött, és mindannyiunk számára jó hír, hogy 2023-ban ennek mértéke jelentősen csökkent

Ha ezt az árnövekedést lebontjuk az egyes energiahordozókra, a földgáz európai piaci árának alakulása nagyban hasonlít az energetikai infláció alakulásához. A holland TTF tőzsdén, mely mérvadó az európai piacon, a földgáz ára már 2021 második felében növekedésnek indult, ami az orosz földgázszállítások fokozatos visszaeséséhez köthető.

A földgáz esetében is vízválasztó volt az ukrán–orosz háború kitörése, mely soha nem látott szintekre emelte a piaci árakat. Ezek 2022 nyarának végén voltak a legmagasabbak, amikor augusztus végén egy megawattórányi földgáz ára a 270 eurót is meghaladta. Az év második felében a piac fokozatosan lenyugodott, és ma földgázárak két éve nem látott alacsony árszínvonalat értek el.

Hasonló trendek figyelhetőek meg a villamosenergia nagykereskedelmi árának alakulásában is. Az uniós energetikai piac ugyanis úgy van kialakítva, hogy a villamosenergia árának alakulásában az ennek megtermelésére felhasznált legdrágább energiahordozó játszik döntő szerepet. Mivel ez az adott időszakban a földgáz volt, ennek gyors áremelkedése magával húzta a villamosenergia piaci árát is.

Ez az európai országokban szintén 2021 második felében kezdett el komolyabban növekedni, és 2022 februárja után az árak ismét szintet léptek. Ebben az esetben is érvényes, hogy a villamosenergia nagykereskedelmi ára 2022 nyarán tetőzött, majd az elkövetkező időszakban folyamatosan csökkent.

Szlovákia – az olcsó háztartási energia országa

Ha az energetikai piacról beszélünk, fontos megjegyezni azt, hogy a háztartások és egyéb kisfogyasztók rendszerint szabályozott árakon szerzik be a villamosenergiát és a földgázt, miközben a nagyfogyasztók piaci árakon fedezik energiaszükségleteiket.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Gazdaság

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak