Napunk

Danko frázisokat pufogtat, Blaha atomfegyverekkel ijesztget. Hogyan reagáltak a politikusok az oroszországi puccskísérletre

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A nyugatbarát szlovákiai pártok politikusai szerint a szombati oroszországi puccskísérlet meggyengítette Vlagyimir Putyin elnöki pozícióját.

Azon pártok képviselőinek, akik bagatellizálják Putyin rendszerének felelősségét az Ukrajna elleni háborúban, válaszai kicsit bonyolultabbak arra a kérdésre, hogy mit is jelentenek az oroszországi események Szlovákia számára.

Néhányan közülük, mint Andrej Danko, az SNS elnöke, tapogatózva keresik a választ. A parlament volt elnöke vasárnap a Na telo műsor vendége volt, és a szereplésből kiderült, hogy Dankót váratlanul érte, meglepte, hogy az orosz vezetés nem tudta megállítani a Moszkva felé tartó zsoldosokat.

Ľuboš Blaha, a Smer parlamenti képviselője a szombati bejegyzésében a Telegramon egyértelműen Vlagyimir Putyint támogatta. A pártból csak kevesen kommentálták az oroszországi történéseket.

Kordonok a Vörös téren június 24-én. Fotó – TASR/AP

Sem Juraj Blanár, a parlament alelnöke, sem Marián Kéry, a parlament külügyi bizottságának elnöke, de még Robert Fico, a párt elnöke sem kommentálta a szombati és vasárnapi jelentős eseményeket Oroszországban.

Stabilitást akarnak

Blaha még szombat délután szólalt meg. Óvott Jevgenyij Prigozsintól, a Wagner-zsoldosok vezetőjétől, akit Oroszország hónapokig hagyott küzdeni a legsúlyosabb harcokban Ukrajna ellen, és mint oly sokszor a múltban, most is az atomfegyverekre hivatkozott, amelyek Oroszország birtokában vannak. „Putyin alternatívája nem egy nyugatbarát liberális, az alternatíva csak egy szélsőségesebb politikus” – írta a Telegramon.

„Prigozsin azt akarja, hogy hadigazdaságra álljanak át, általános mozgósításra és a hadiállapot kihirdetésére szólít fel. Totális háborút akar. Ha Prigozsin állna Oroszország élén, akkor a harmadik világháború elkerülhetetlen lenne. Tehát gondolják meg alaposan Nyugaton, hogy mit akarnak.”

Blaha, mint oly sokszor, most is a békemegállapodást sürgette, ez alkalommal pedig stabilitást is kért mellé. „Szorítsunk, hogy az az ország, amelyiknek hatezer nukleáris robbanófeje van, stabil maradjon. Nem vérben forgó szemekre van szükségünk, hanem józan észre és békére.”

Milan Uhrík, a Republika elnöke a közösségi médiában szintén a stabilitást emlegette. „Az oroszországi instabil helyzet nem segíti a világbékét” – írta bejegyzésében szombat délben.

Andrej Danko és Vlagyimir Putyin 2019-ben. Fotó – Andrej Danko Fb-oldala

Andrej Danko helyzete annyiban volt más, hogy ő élő vitaműsorban szerepelt a Markíza csatornán. Amikor a szombati eseményekről kérdezték, először azt mondta, hogy „nincsenek pontos információink”, majd olyan mondatokat húzott elő, amelyeket már hónapok óta ismételget: ő nem Oroszország vagy Ukrajna pártján áll, hanem Szlovákiáén.

„Nem vagyok sem katona, sem szakértő, hogy a helyzetet értékeljem. Úgy vélem, a fiúk kijózanodtak. Ilyen helyzetekben mindig van némi feszültség. Az egészet úgy állították be, mintha katasztrófa történt volna” – mondta a puccskísérletről az SNS párt elnöke, aki évek óta azzal kérkedik, hogy kiváló kapcsolatokat épített ki Moszkvában a legmagasabb szinteken.

Valamivel később megdöbbentő kijelentések hagyták el a parlament volt elnökének a száját. Amikor arról beszélt, hogy milyen megoldást kellene találni a háborúra, Danko többé-kevésbé egyetértett azzal, hogy Ukrajnának le kellene mondania az oroszok által megszállt keleti területekről. Sőt, odáig ment,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Wagner-lázadás/Jevgenyij Prigozsin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak