Napunk

Prigozsin megőrült? Hogyan reagál Putyin? Segíthet a lázadás Ukrajnának? (kérdések és válaszok)

Putyin és Prigozsin. Fotó - TASR/AP
Putyin és Prigozsin. Fotó – TASR/AP

A Wagner-csoport ellenőrzése alatt tartja a katonai objektumokat Rosztov-na-Donuban és Voronyezsben is. Lehetséges, hogy eljutnak Moszkvába?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimje a legnagyobb válságot éli át azóta, hogy totális háborút indított Ukrajna ellen 2022 februárjában.

Az orosz katonai vezetés és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsapat vezetője közötti konfliktus most puccskísérletig eszkalálódott, legalábbis így értékeli a helyzetet az orosz állam.

Ilyesmi több mint harminc éve nem történt Oroszországban, azóta, hogy a KGB emberei megpróbálták eltávolítani Mihail Gorbacsovot, az utolsó szovjet vezetőt.

Több orosz város utcáin tankok vannak, Moszkva terrorellenes intézkedéseket fogadott el. Prigozsin a rosztovi és voronyezsi katonai objektumok elfoglalása után azzal fenyeget, hogy egy „igazságmenet” élén Moszkvába vonul.

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot! Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Mi történik?

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsapat vezetője pénteken nyílt háborút hirdetett Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen, miután hónapokig támadta az orosz vezérkart. Most azzal vádolja őket, hogy június 23-án rátámadtak az embereire. Szerinte a háborút inkompetens módon vívják, és a szemükre vetette azt is, hogy az orosz oldalon magasak a veszteségek, valamint hogy az orosz tábornokok az elmúlt években meggazdagodtak a Donbaszban. Erősnek érzi magát, hiszen 25 ezer katona áll mögötte és katonai sikereket ért el Bahmutban.

Mire tesz kísérletet?

Azt állítja, hogy az egységei elfoglalták az összes stratégiai pontot Rosztov-na-Donuban, amelyet blokád alá akar vonni. Orosz csatornákon több olyan videó is megjelent, amelyeken a Wagner-csapat harckocsijai láthatók a város utcáin. A helyi média szerint sikerült elfoglalnia a Déli Katonai Körzet székházát, a városi közigazgatás épületeit, valamint az FSZB és a belügyminisztérium hivatalait is. Állítólag a repülőteret is az ellenőrzése alá vonta. A rosztovi terület kormányzója, Vaszilij Golubev felszólította az embereket, hogy ne hagyják el az otthonaikat.

Később olyan információk jelentek meg, hogy a Wagner-zsoldosok elfoglaltak több objektumot Voronyezsben is, amely Moszkvától mintegy hét órás autóútra van. Az orosz média szerint a fővárosba vezető autópályát lezárták. Prigozsin azzal fenyeget, hogy egy „igazságmenet” élén Moszkvába vonul, ha nem adják át neki Sojgut és Geraszimovot, akiket bíróság elé akar állítani.

Ez reális lehetőség?

A helyzet rendkívül veszélyes a Putyin-rezsim számára, és nagy feszültséget okoz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Wagner-lázadás/Jevgenyij Prigozsin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak