Napunk

Napunk newsfilter: Hiába próbál standard pártként viselkedni a Szövetség, ha Gyimesi sarából mindig fröccsen rájuk is

Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó - FB/Szövetség–MKP
Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó – FB/Szövetség–MKP

1. Egység és unalom a Szövetségben. 2. Gyimesi újabb mélypontja. 3. Kollár nem tágít, pereli az exét.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Egység és unalom a Szövetségben

Péntek délután a Szövetség Forró Krisztián pártelnök vezetésével bemutatta a párt prioritásait, és nyilvánosságra hozták a jelöltlista első 30 helyén álló személy nevét. A sajtótájékoztatón nem történt semmi váratlan, leginkább a „kiszámítható” és talán az „unalmas” szavakkal lehetne jellemezni, de ezek egy olyan országban, amely Igor Matovič hároméves rémuralmát nyögi, nem feltétlenül negatív jelzők. Hiszen például ez elmondható az Ódor-kabinetről is, amely egyértelműen pozitív változást hozott az ország életébe.

Helyet a fiataloknak? Ahogy Finta Márk kolléga írja, a lista első harminc helyén nincsenek túl nagy meglepetések, a „nagy öregek” talán kicsit hátrább szorultak, de azért nem annyira, hogy túl nehéz legyen őket megkeresni a listán. Azt már korábban tudtuk, hogy a lista helyei MKP-Híd-Összefogás sorrendben lesznek leosztva, az első pedig Forró Krisztián pártelnök lesz. Így az első tízben tulajdonképpen a magát rekordidő alatt újraszervező Híd-platform tagjainak nevei hatnak újként.

Pandy Péter és Pál Attila karrierje igazi sikertörténet. A viszonylagos ismeretlenségből pár hét alatt egyikük OT-elnök lett, a másik pedig platformelnök, és most mindketten ott vannak a top 10-ben. Hiába, ahol egy ajtó bezárul, ott egy másik kinyílik.

Béke a párton belül. A sajtótájékoztatón nem győzték hangsúlyozni, hogy milyen békésen, egységesen zajlott a jelöltállítási folyamat, hiszen Sólymosék távoztával eltűntek a „lázadók”. Nos, a pártvezetés szempontjából nyilván csodás ez az állapot, de azért kicsit vicces ezt hallgatni, mert Forróék úgy csinálnak, mintha ez az idill nem egy másfél éves cirkusz és pártszakadás eredménye lenne.

Ami a programot és a prioritásokat illeti, itt sincs meglepetés: a Szövetség a kisebbségi ügyek képviseletét, valamit a déli és keleti régiók problémáinak megoldását tűzte ki maga elé. Lehet, hogy ez számunkra evidensnek tűnik, de nem kell legyinteni. Ezek a témák az országos szlovák politikában hiánycikknek számítanak, és nincs olyan párt, amely olyan hitelesen tudná képviselni ezeket a régiókat, mint Forróék. A Szövetségnek ráadásul komoly regionális hálózata van, pontosan tudják, hogy hol és mi a probléma.

Messze ez a Szövetség legnagyobb erőssége, és ha a párt képes egy komoly programot letenni az asztalra, amellyel esetleg a régió többi lakosát – romákat, szlovákokat – is meg tudná győzni, akkor az az öt százalék talán nem is lehetne elérhetetlen.

Összességében tehát a pénteki sajtótájékoztatón a Szövetség egy standard, konzervatív, erősen a régiókra koncentráló párt képét mutatta, ami tudja, mit akar, és azt is, hogy hol a helye a szlovákiai pártpolitikában. Mint egy komolyan vehető, standard párt, amely kerüli a cirkuszt. Ez az illúzió nagyjából egy óráig tartott, akkor ugyanis a lista 150. helyén álló jelölt bejelentkezett és megmutatta, hol fog ez az egész terv félresiklani.


2. Gyimesi újabb mélypontja

A Szövetség sajtótájékoztatója után nem sokkal, az arról hiányzó Gyimesi György is életjelet adott, és egy magához mérten is alpári posztban jelezte, mire számíthatunk tőle a kampány során.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Forró Krisztián

Gyimesi György

Napunk newsfilter

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak