Napunk

Tényleg kitiltják a kutyákat a Tátrából? Az idegenforgalmat fejleszteni kellene, nem tönkretenni, mondja egy kutyabarát vendéglátós

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Könnyen lehet, hogy a 2023-as lesz az utolsó nyári turistaszezon, amikor gondtalanul, önfeledten túrázhatunk kutyánkkal a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén. A tervezett szigorú korlátozás a kutyabarát szálláshelyeknek is keresztbe tehet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ma már teljesen általános, hogy a turisták a társállatukat, leggyakrabban kutyájukat is magukkal viszik a nyaralásra, főleg, ha a hegyekbe mennek, hiszen a természetjárást az eb legalább ugyanannyira élvezi, mint a gazdája. Ezért is vált ki heves indulatokat, ha a hatóságok korlátozni vagy tiltani próbálják a négylábú családtaggal való közös túrázást, még akkor is, ha azt észszerűnek tűnő érvekkel támasztják alá. Az a szigorú korlátozás, amelyet a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatósága tervez bevezetni, azért is ért hidegzuhanyként sok gazdit, mert a szlovák magashegységnek eddig nem voltak olyan részei, ahol ne tolerálták volna a négylábú kirándulókat.

A TANAP igazgatósága négy éve lengette be először, hogy sokkal szigorúbb szabályok fognak vonatkozni azokra, akik négylábú társukkal érkeznek a Tátrába. Az új látogatási rend tervezete más jellegű, a magashegyi sportokra vonatkozó korlátozásokat is tartalmazott, amely ellen több sportegyesület is felemelte a szavát, emellett petíció is indult, amelyet egy hónap alatt 16 ezren írtak alá.

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot! Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Közben az Állatjogi Ombudsman nevű civil állatvédő szervezet is aláírásgyűjtésbe kezdett. Petíciójukban azt kérték, hogy a TANAP igazgatósága ne korlátozzon válogatás nélkül minden kutyás túrázót, ehelyett inkább emelje meg drasztikusan a kutyákra vonatkozó, már érvényben lévő előírások be nem tartásáért kiszabható büntetést.

Kutyát a jelenlegi szabályozás szerint a nemzeti park legmagasabb, 4. és 5. fokozatú védettségi kategóriába sorolt övezeteibe csak pórázon és szájkosárral szabad bevinni, de sajnos nagyon sok túrázó fittyet hány erre a szabályra.

Mikor léphet érvénybe a szigorítás?

2019-ben a környezetvédelmi minisztérium a széleskörű tiltakozás miatt végül felfüggesztette az új szabályzat jóváhagyási eljárását, és elrendelte annak átdolgozását a különféle egyesületek észrevételeinek figyelembevételével.

Ez az átmeneti időszak meglehetősen hosszúra nyúlt, feltehetőleg a világjárvány okozta kiesések miatt. Az átdolgozott javaslatot a TANAP igazgatósága csak idén márciusban nyújtotta be az illetékes járási hivatalnak. Az új verziónak a háziállatokra vonatkozó tilalom mellett része maradt sok más, a hegymászókat és túrázókat érintő, korábban kifogásolt korlátozás is.

Korábban felmerült, hogy az új látogatási rend már a 2023-as nyári turistaszezon előtt érvénybe léphet, de most már biztos, hogy erre nem fog sor kerülni. A hivatal ugyanis a szlovák hegymászók egyesületének észrevételeire hivatkozva ismét visszautalta átdolgozásra a tervezetet. Az új látogatási rendet ráadásul még a környezetvédelmi minisztériumnak is jóvá kell hagynia, csak ezután léphet érvénybe.

Peter Spitzkopf, a nemzeti park igazgatóságának igazgatóhelyettese a Sme napilapnak nemrég úgy nyilatkozott, hogy ha el is fogadják a javaslatot még ebben a szezonban, az intézkedések „élesítése” előtt akkor is hagyni fognak egy türelmi időszakot. Vagyis idén nyáron és valószínűleg még ősszel is az eddig érvényes szabályok szerint (póráz, szájkosár a legszigorúbban védett övezetekben) kirándulhatunk a kutyánkkal a Magas-Tátrában.

Miben korlátozza a kutyásokat az új látogatási rend?

javaslat szövege szerint azokon a területeken, ahol tartósan előfordul a tátrai havasi mormota, a tátrai zerge, illetve az olyan nagyragadozók, mint a hiúz és a medve, „nem kívánatos a háziállat kíséretében érkező látogatók jelenléte.” A javaslat tételesen felsorolja azokat a térségeket és útszakaszokat, ahová háziállattal nem szabad belépni.

Ha az új látogatási rendet változatlan formában elfogadják, akkor kutyával ezt követően „legálisan” nagyjából csak a Csorba-tót (Štrbské pleso) sétálhatjuk körbe, illetve Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a Tarajkáig (Hrebienok), Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) pedig a Štart lanovkaállomásig sétálhatunk fel.

A színekkel jelölt túraösvényeket zárnák le a kutyások előtt. Fotó – N

Ez azt jelenti, hogy a kutyás kirándulóknak nemcsak a magashegyi túrákról kellene lemondaniuk. A javaslat értelmében négylábú partnerünkkel többé nem lenne látogatható az olyan közkedvelt, könnyen megközelíthető kirándulóhely sem,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Idegenforgalom

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak