Napunk

Ukrajnából akartak egy darabot lekanyarítani a magyarok, ehelyett pár foglyot szereztek, állítja egy biztonságpolitikai szakértő

Mihajlo Szamusz biztonságpolitikai szakértő. Fotó Deník N - Ludvík Hradilek
Mihajlo Szamusz biztonságpolitikai szakértő. Fotó Deník N – Ludvík Hradilek

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Tisztázatlan körülmények között került Magyarországra 11 ukrán katona, akik orosz fogságba estek. Hármat közülük az ukrán fél már visszavitt Ukrajnába, nyolc katona azonban még mindig magyar felügyelet alatt áll.

A 11 férfi története, akik fegyverrel a kezükben védték Ukrajnát, majd orosz fogságba estek, most pedig Magyarországon vannak, egy nagy geopolitikai játszma kis epizódja lehet.

A magyar kormány szerint ők már szabadok, és önként jöttek Magyarországra. Ezzel szemben az ukrán külügyminisztérium azt állítja, hogy Magyarországon fogva tartják őket, és szó sincs arról, hogy szabadok lennének.

Állítólag nem jutnak információhoz, és csak hivatalos személyek jelenlétében beszélhetnek hozzátartozóikkal. A budapesti ukrán nagykövetségnek csak hármukat sikerült hazavinnie Ukrajnába. A magyarok azt állítják, hogy az Orosz Ortodox Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös erővel szabadította ki a katonákat az orosz fogságból.

Az ügy egyik fontos körülménye, hogy néhány katonának magyar állampolgársága van. Mihajlo Szamusz ukrán biztonságpolitikai elemző elmagyarázza,  hogy ez mit is jelent.

Ön az ukrán hadifoglyok Budapestnek történő átadása mögött Moszkva törekvését látja, hogy Magyarország segítségével hozzájáruljon az európai egység megbontásához. Miért?

Ez elsősorban egy cirkusz. A fő célt ideológiai célnak nevezném. Korábban a magyarok bejelentették, hogy nagyszabású sajtótájékoztatót tartanak az ukrán hadifoglyok részvételével. Egy show műsort akartak. Nem tudom, hogyan akarták kényszeríteni a katonákat, mivel akarták motiválni őket, hogy a nyilvánosság és a kamerák elé álljanak, és azt mondják, amit hallani akartak tőlük. Megzsarolhatták őket, vagy ígérhettek nekik valamit…

Azt már tudjuk, hogy ebből a színjátékból nem lett semmi. Úgy vélem, a katonák nem voltak hajlandóak részt venni ebben a bohózatban. Nem hagyták magukat propaganda célokra használni. Budapestnek most kiutat kell találnia ebből a slamasztikából.

Miért lenne ez slamasztika? Nem az a magyarázat, hogy a magyarok csak segíteni akarnak a fogolycserével?

Először is megsértették a nemzetközi egyezményeket, mert nem engedték, hogy az ukrán állam képviselői felkeressék a katonákat. Ezek az emberek ugyanis ukrán állampolgárok.

Tudták, hogy ez probléma, ezért a magyar külügyminisztérium hirtelen kijelentette, hogy semmi köze az akcióhoz. Ez érdekes. Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is nyilatkozott az ügyben, ahogy más, magas rangú magyar tisztviselők is megszólaltak. Budapest azt állította, hogy ez a jó szándékának kifejezése volt. Majd hirtelen az állam azt állítja, hogy semmi köze az akcióhoz.

Miért nem hiszi ezt el?

Mert ez badarság. Ez nyilvánvalóan egy orosz FSZB-művelet (orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat – a szerk. megj.). A foglyok kihallgatásakor kiderült, hogy magyar származásúak, például a magyar vezetéknevük alapján. Még az is lehet, hogy megkérdezték tőlük, van-e magyar útlevelük. És kiderült, hogy van egy csapat magyar állampolgár náluk.

Abban a pillanatban megszületett egy ötlet néhány orosz fejében: teremtsünk precedenst, adjuk át őket a magyaroknak, és ne az ukránoknak.

Mi akadályozhatta meg a tervezett sajtótájékoztatót, amelyen a foglyok Magyarországon beszéltek volna?

Elképzelhető, hogy arra akarták kényszeríteni őket, mondják azt, hogy Ukrajnát nácik irányítják. Bizonyára meg kellett volna köszönniük az orosz és a magyar kormánynak, hogy megmentették az életüket és jól bántak velük.

Vagy nem voltak hajlandóak ezt megtenni, vagy valami más akadályozta meg, hogy ezt előadják. Mindenesetre még nem került sor rá, bár már beharangozták.

A katonák tudják, hogy az EU területén vannak, és hogy az orosz FSZB-nek ott már nincs korlátlan hatalma. Még akkor sem, ha Magyarországon vannak. Tehát elutasíthatták ezt.

Mert ha nyilvánosan bemocskolnák Ukrajnát, hova mennének vissza? Ukrajnában van a családjuk. És ők biztosan nem akarnak állandó félelemben élni az orosz vagy ukrán titkosszolgálatoktól.

A mieink tudják, hogy ha az ember ujjat húz a titkosszolgálattal, az megváltoztatja az egész életét. Tehát lehet, hogy a katonák meggondolták magukat a sajtótájékoztatóval kapcsolatban, és a magyarok most keresik a kiutat.

Fotó Deník N – Ludvík Hradilek

Ön szerint kizárható, hogy a csere kizárólag az egyházak között zajlott le, ahogy azt a magyar külügyminisztérium állítja?

Mindkét állam és a titkosszolgálataik közreműködése nélkül? Ez arcátlan hazugság.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak