Napunk

Primark? Inkább lassítsunk le, takarítsuk ki a szekrényünket és próbáljunk meg fél évig semmi újat nem venni – tanácsolja az influenszer

Natália Pažická. Fotó - Tomáš Thurzo
Natália Pažická. Fotó – Tomáš Thurzo

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

A szlovák fővárosba egy újabb, olcsó divatárut kínáló márka érkezett – az Euroveában üzletet nyitott az ír Primark üzletlánc. Az egy főre jutó kiskereskedelmi négyzetméterek számát tekintve Pozsony már most vezető helyen áll, megelőzve Prágát és Londont is.

Natália Pažičká influencer megosztott egy videót, amelyben a vásárlókat emlékezteti arra, hogy a bevásárlóközpontokban található más márkákhoz hasonlóan, hol varrják a Primark olcsó ruháit. „A Primark például azt állítja, hogy fenntartható divatot hozott Szlovákiába. Mit is jelent ez? Csökkentik a károsanyag-kibocsátást? Nem használnak mérgező vegyi anyagokat? Ezt mellesleg megígérték, hogy megteszik, de máig nincs rá bizonyíték, hogy megtörtént volna” – mondja Pažičká

Véleménye szerint az igazán etikus ruházati márkáknak nincs üzletük, mert nem engedhetik meg maguknak. Tehát, aki etikusan akar vásárolni, annak meg kell próbálnia kevesebbet vásárolni. „Valószínűleg már így is elég sok ruhánk van. Talán nem kell mindig más ruhát felvennünk egy esküvőre, ha nem mi vagyunk a menyasszony” – mondja.

Az interjúban arról beszél:

  • hol készülnek a Primark ruhái, és miért okozott a márka a Covid idején éhezést,
  • hogyan aludtak a kínai gyárakban a varrógépek mellett a varrónők,
  • milyen etikus márkákat ajánl.

Pozsonyba is megérkezett a Primark, az olcsó divat nagy márkája. Hogyan néz ki ez az üzlet? Le tudná írni, hogy mit tapasztalhat a vásárló, miután belép?

A pozsonyi üzletükben még nem jártam, de a londoniban igen. A Primarknak jól átgondolt kialakítású üzletei vannak. Amikor belépünk, az üzlet elrendezése arra ösztönöz minket, hogy az egész kínálatot megtekintsük. A végén a pénztárnál vannak a legolcsóbb ruhákkal megrakott polcok. Ez az olcsó divat szimbóluma – vásároljunk olcsón és nagy mennyiségben. Ha olcsón vásárolunk, akkor gyakrabban is vásárolunk, mert a dolgok egyrészt rosszabb minőségűek, másrészt gyorsabban tönkremennek, a fast fashion fő elve azonban a gyorsan változó trendeken alapszik. Hogyan vegyük rá az embereket, hogy új farmert vegyenek, ha egy hónapja vettek egyet? Azzal, hogy néhány hét elteltével mindig új stílussal rukkolunk elő – a szűktől a széles szárún át a szakadtig –, hogy a vásárlót becsaljuk az üzletbe, még akkor is, ha otthon már van öt pár nadrágja.

Natália Pažická. Foto – Tomáš Thurzo

Miért kell a bejáratnál a vásárlóknak egy nagy táskát venniük?

Ez arra ösztönzi őket, hogy több ruhát tegyenek bele. Kedvünk támad telepakolni a táskát, különösen, ha olyan üzletbe megyünk, amelyikről tudjuk, hogy olcsó. Ami az üzletben történik, abból semmi sem a véletlen műve. Minden olyan marketingszakértők munkája, akik a térbeli tervezéssel foglalkoznak. Akként rendezik el a dolgokat, hogy a vásárló úgy viselkedjen, ahogy a cég szeretné.

Mint például?

A márkák például saját illatokat fejlesztenek ki, hogy a vásárló az illatot az adott márkához társítsa, amikor belép az üzletbe. Az ezzel foglalkozó embereket nagyon jól fizetik, és keresettek. A márkák saját számlistát is készíttetnek, amelyet az üzletekben lejátszanak. Például egy olyan emeleten, ahol a fiataloknak szánt ruhák vannak, a zene hangosabban szólhat, mint egy olyan emeleten, ahol az idősebbeknek szánt ruhákat találjuk.

És mi a helyzet az áru elhelyezésével?

Egy meg nem nevezett márkának van egy stratégiája, amit az alkalmazottak is megerősítettek. Csak néhány méretet tesznek ki a polcokra, hogy a vásárlóban azt a benyomást keltsék, hogy a konkrét póló nem tömeggyártásban készül. Amikor megkérdezzük az eladótól, hogy nincs-e még a mi méretünkben, akkor elmennek a raktárba megnézni. Annak ellenére, hogy rengeteg van belőle raktáron, ő az ellenkezőjét állítja, és azt mondja, hogy szerencsénk van, mert találtak egy darabot. A vásárló ezért nagyon szerencsésnek érzi magát. Ha hezitált is, hogy megvegye-e a pólót, most már meg fogja venni, mert úgy érzi, hogy a sors neki szánta.

A Primark közép- és kelet-európai márkaigazgatója a megnyitót megelőző interjúkban elmondta, hogy az olcsó árak mögött a jól beállított logisztikai folyamatok is állnak. Nem költenek stílusos fogasokra, sem reklámra. Nem objektív igazság az, hogy a nagy láncok képesek csökkenteni a költségeket és olcsóbban eladni, mint a kisebbek?

Ez így van. Ha a márkák nagy mennyiségben gyártják az árut, az ár lehet lényegesen alacsonyabb. A lényeg, hogy feltegyük a kérdést, miért kell a Primarknak egyáltalán védenie az olcsó árait. Az emberek szerte a világon kezdik kérdezgetni, hogyan lehetséges, hogy egy póló kevesebbe kerül, mint egy benzinkutas szendvics. Ezt nehéz elhinni, ha tudjuk, hogy mi minden szükséges egy póló legyártásához.

Ezt hogy érti?

A gyapotot például Indiában termesztik. Ezután egy feldolgozóhelyre szállítják, ahonnan továbbutazik a gyárakba, máshol készítik a címkéket, máshol megy végbe a festés, és így tovább. A póló tehát szinte az egész világot bejárja, mielőtt a mi piacunkra jutna. Hogyan kerülhet 2,99 euróba? Csakis úgy, hogy valahol valakinek nem fizettek tisztességes bért, és a környezetvédelmi törvényeket is megszegték.

Az igazgató azt mondja, hogy az árukkal teli dobozokat egyenesen az üzletekbe küldik, amivel nyilvánvalóan spórolni tudnak a szállításon.

Természetesen, az árakat egy jól átgondolt logisztikai stratégiával is le lehet szorítani. A logisztika önmagában azonban nem magyarázza ezeket az alacsony árakat. A Primark és más márkák máshol – az árut gyártó embereken spórolnak.

Natália Pažická. Fotó – Tomáš Thurzo

Felhívta a figyelmet a kiadások csökkentésének egy példájára. A Primark volt az a márka, amely a világjárvány kezdetén a legtöbb megrendelését mondta vissza. Milyen következménnyel járt ez a gyári munkásokra nézve?

A világjárvány kitörése után elkezdték bezárni az üzleteket. A fast fashion márkáknak visszaesett a forgalmuk, ezért úgy döntöttek, hogy egyszerűen nem veszik fel azokat a megrendeléseket, amelyekért kötelezettséget vállaltak. Megrendelték a ruhagyártást, a gyárak már a gyártás közepén voltak, sőt a megrendelések már be is voltak csomagolva és szállításra készen álltak. De a márkák azt mondták – nem vesszük át tőletek az árut, és nem is fizetünk ki titeket. A Primark összesen 273 millió dollár értékben törölte vagy halasztotta a megrendeléseit – és ez a Center for Global Workers’ Rights csak Bangladesre vonatkozó  statisztikája. Bangladesben több mint egymillió ruhaipari munkás veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt.

Ezt más márka is csinálta?

Igen, a leghíresebb fast fashion márkák közül sokan megtették ezt. De a Primark jön ki a legrosszabbul ebből a statisztikából. Utánuk

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ázsia

Hulladékgazdálkodás

Kína

Környezetvédelem

Munka

Pozsony

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak