Napunk

Elfogyhatott az oxigén a Titanic roncsainál eltűnt Titan tengeralattjárón

Öt személy merült le a Titanic roncsaihoz a Titán tengeralattjáró fedélzetén. Fotó - TASR/AP
Öt személy merült le a Titanic roncsaihoz a Titán tengeralattjáró fedélzetén. Fotó – TASR/AP

Az amerikai parti őrség becslése szerint csütörtök délután fél kettőkor elfogyhatott az oxigénkészlet azon a tengeralattjárón, melynek utasai a Titanic roncsaihoz igyekeztek. A hatóságok merülőrobotokat küldtek a Titan tengeralattjáró keresésére, bár a pontos helyét még mindig nem tudják.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Vasárnaptól versenyt futottak az idővel a hatóságok, hogy megtalálják, és a felszínre emeljék azt a magántulajdonban levő tengeralattjárót, melyen öten ereszkedtek le a Titanic roncsaihoz 3800 méteres mélységbe.

Az OceanGate Expeditions cég tengeralattjárójának az Atlanti-óceán északi részén veszett nyoma merülés közben vasárnap. Ezt követően nagyszabású kutató- és mentőakció indult a felkutatására, bár a hatóságoknak eddig nem sikerült beazonosítaniuk, hol lehet a tengeralattjáró.

Kedden érkezett hír arról, hogy a kutatócsapat 30 perces időközönként ismétlődő dübörgő hangot hallott, majd a hang első észlelése után négy órával bevetett szonárkészülék is rögzítette a dübörgést.

Szerdán az amerikai parti őrség és a mentés vezetői leszögezték, semmi biztosat nem tudnak a tengeralattjáróról, leszámítva azt, hogy valamilyen hangokat hallottak. A kutatók három nap alatt közel húszezer négyzetkilométert fésültek már át.

A BBC szerint a Titan fedélzetén tartózkodó öt személy közül eddig három személy személyazonosságát hozták nyilvánosságra: a járművön volt Hamish Harding 58 éves brit üzletember és felfedező, illetve Shahzada Dawood brit–pakisztáni üzletember és fia, Suleman Dawood. Paul-Henry Nargeolet francia felfedező, aki állítólag több időt töltött a roncsnál, mint bármely más kutató és Stockton Rush, az OceanGate vezérigazgatója szintén a hajón tartózkodik. Rush mérnök, aki korábban egy kísérleti repülőgépet tervezett, más kis tengeralattjárókon is dolgozott, és állítólag minden OceanGate által szervezett merülésen részt vesz.

Az amerikai partiőrség becslése szerint 13 óra 18 percig lehetett elegendő oxigén a tengeralattjárón, ám ha spóroltak vele, még életben lehetnek az utasok. Több, a kutatásba bevont szakértő bizakodó volt eddig, úgy vélik, Paul-Henry Nargeolet rendkívül tapasztalt kutató, az eddig észlelt hangokat is neki tulajdonítják.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Tengeralattjáró

Utazás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak