Napunk

Az interneten öt perc alatt vehetünk abortusztablettát, azt azonban nem tudhatjuk, mit tartalmaz, mondja Martin Redecha nőgyógyász

Martin Redecha. Fotó N – Vladimír Šimíček
Martin Redecha. Fotó N – Vladimír Šimíček

Ha a törvény engedélyezi az abortuszt, akkor azt abortusztablettával kellene végrehajtani, mondja Martin Redecha, a Szlovák Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság elnöke.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Szlovákiában nem engedélyezték az abortusztablettákat. A terhességmegszakítást ezért csak műtéttel lehet elvégezni, ami sokkal kockázatosabb, altatásban történik.

Az Európai Unió legtöbb országában viszont engedélyezett a tabletta, Szlovákián kívül csak Cipruson, Magyarországon, Lengyelországban, Litvániában és Máltán nem írhatják fel az orvosok.

Martin Redecha, a Szlovák Nőgyógyászok és Szülészeti Társaságának elnöke az interjúban elmondja:

  • milyen kockázatokkal jár a tabletta és a műtét;
  • hogy beszélt-e már az egészségügyi miniszterrel a tabletta használatának bevezetéséről;
  • hogy biztonságos-e abortusztablettát az interneten vásárolni;
  • mit gondol arról, amikor egy egész kórház elutasítja a művi terhességmegszakítás elvégzését.

Szlovákia azon utolsó uniós országok közé tartozik, melyekben nem engedélyezett a spontán vetélést okozó abortusztabletta. A nők számára ez egy sokkal biztonságosabb terhességmegszakítási módszer, mint a műtét. Milyen érzés szakemberként, hogy nem használhatja a legmodernebb és kevesebb kockázattal járó terhességmegszakítási módszert?

Szakemberként eléggé rosszul érzem magam, és így van ezzel minden kolléga. Tudjuk, milyen különbségek vannak a kettő között, és milyen kockázatoknak vannak a nők kitéve, ha sebészi beavatkozással végeznek el rajtuk terhességmegszakítást. A másik dolog az, hogy a törvény azt írja elő számomra, hogy a betegeket lege artis módon, tehát a legmodernebb orvoslással és a legújabb ismeretek alapján műtsem és kezeljem. Tudjuk, hogy a sebészi beavatkozás esetében sokkal nagyobbak a kockázatok és a fellépő komplikációk – az altatástól a sebészeti beavatkozáson át a vérzésig, nem beszélve a terhesség orvosi úton történő megszakítására irányuló beavatkozások késői következményeiről. Tehát tulajdonképpen non lege artis módon kell eljárnunk.

Arról nem szeretnék nyilatkozni, hogy kell-e terhességmegszakításokat végezni. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy ez nem egy orvosi beavatkozás, mert az. Szakmai szempontból számomra mindegy, hogy engedélyezik-e a terhességmegszakításokat vagy sem, az ezzel való egyetértés nem szakmai kérdés. A szakmai kérdés az, hogyan végezzük el őket, ha engedélyezve vannak.

Orvosként úgy kellene őket elvégeznem, hogy a lehető legkevésbé ártsak közben a nőnek, és a lehető legkisebb kockázatnak tegyem ki. Nem mondhatom, hogy Lengyelországban vagy Írországban, ahol tilos a terhességmegszakítás, non lege artis módon járnak el, mert ez filozófiai vagy egy politikai hozzáállás kérdése. Ha tilos, akkor nem végzik. Ha viszont a törvény engedélyezi a terhességmegszakítások elvégzését, akkor lege artis módon kellene eljárni.

Hogyan látják az abortuszon átesett nők azt, hogy nem férhetnek hozzá a modern módszerhez?

A nők ezt a problémát különböző módon kezelik. A határ menti térségekben leggyakrabban átmennek a másik országba, ahol a tablettát megvásárolják annyi pénzért, amennyibe itthon a műtéti beavatkozás kerülne.

300-400 euró körül mozog az ára, de függ a konkrét kórháztól is. 

A mi betegeinknek közel van Ausztria. Az interneten kikeresik a klinikát, autóba ülnek és felkeresik. Aztán elmondják nekünk, hogy fél évvel ezelőtt itt és ott voltak. Ausztriában nagy örömmel fogadják a pácienseket, kávéval kínálják őket, elvégzik a terhességi diagnózist, az ultrahangot, és tájékoztatják őket a lefolyásról. Még olyan pácienseink is vannak, akik egy-egy a klinikákon kapott füzettel a kezükben jönnek be, amiben minden le van írva – ha nehézségeik lesznek, mire számítsanak, mi fog bekövetkezni. A kockázatokat is leírják, és ha jelentkeznek, akkor be kell számolniuk róluk. Még telefonszámok is vannak, amiket komplikációk esetén hívhatnak. Ha nem engedélyezzük az abortusztablettákat, akkor számolnunk kell azzal, hogy a nők külföldre fognak járni, és az ott elvégzett műtétek a szlovákiai abortusz-statisztikákba nem fognak bekerülni.

Találkozik olyan esetekkel is, hogy a nők megveszik az interneten az abortusztablettát és otthon orvosi felügyelet nélkül beveszik?

Ez a második mód, nem mennek orvoshoz vagy klinikára, hanem vesznek egy terhességi tesztet valamelyik drogériában, és otthon elvégzik. Érzik, hogy terhesek. Azok a nők, akik már voltak terhesek, nagyon jól ismerik a tüneteket. Az interneten egyszerűen, akár öt perc alatt is meg lehet rendelni a tablettát, amivel már megint fennáll annak a veszélye, hogy elkerülik a nyilvántartásba való felvételt. Továbbá annak a veszélye is fennáll, hogy csalás áldozatai lesznek, és az abortusztabletta helyett C-vitamint vagy aszpirint kapnak, és nem végződik jól a dolog. Vagy akár olyan készítmény is lehet a csomagban, amely árthat a nőknek.

Fotó N – Vladimír Šimíček

Ha engedélyeznék nálunk a tablettát, hogyan működne a használata? Feltételezem, nem úgy, hogy a nő megvenné a gyógyszertárban, és aztán otthon orvosi felügyelet nélkül bevenné.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Abortusz

Anna Záborská

Ausztria

Egészség

Egészségügy

Jana Bittó Cigániková

Parlament

Szlovákia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak