Napunk

Továbbra is (vissza) lehet élni a 363-as paragrafussal – döntött az Alkotmánybíróság

Maroš Žilinka. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Maroš Žilinka. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az Alkotmánybíróság szerint összhangban van az alaptörvénnyel a Büntető Törvénykönyv 363-as paragrafusa, melynek segítségével Maroš Žilinka főügyész leállította a Robert Fico és Robert Kaliňák elleni vizsgálatot.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

[ Szükségünk van a segítségedre: tegyük együtt jobbá a Napunkot!
Töltsd ki olvasói kérdőívünket! ]

Az Alkotmánybírósághoz először a parlament 42 képviselője fordult beadvánnyal, melyben arra kérték a taláros testületet, vizsgálják meg, összhangban van-e a Büntető Törvénykönyv 363-as paragrafusa az alaptörvénnyel.

Január végén Zuzana Čaputová is a 363-as paragrafus felülbírálását kérte az Alkotmánybíróságtól, az alkotmányosság mellett azt is kérte, vizsgálják meg, hogy a paragrafus összhangban van-e a nemzetközi egyezményekkel. Az államfő úgy vélte, hogy sérül a bírói védelemhez, illetve a pártatlan és független bírósághoz való jog, valamint a hatalommegosztás elve.

A képviselők és az államfő is kifogásolták a 363-as paragrafus megfogalmazását, továbbá problémának tartják azt is, hogy a paragrafus olyan jogkörökkel ruházza fel a főügyészt, melyekkel aránytalan mértékben beavatkozhat az igazságszolgáltatás függetlenségébe. Čaputová arra figyelmeztetett, hogy a vitatott paragrafus gyakorlatilag lehetővé teszi a legfőbb ügyész számára, hogy az igazságszolgáltatáson kívül álló és annak ellenőrzésén kívül eső hatósági pozícióból torpedózza meg a bíróságok döntéshozatalát. A jogállamot és a polgárok jogainak védelmét gyengíti a főügyész, ha kétségbe vonja a bíróságok döntését.

Eddig nem használta főügyész olyan gyakran a 363-as paragrafust, mint Maroš Žilinka, melyet egyébként azért építettek be az igazságszolgáltatás mechanizmusába, hogy az eljárás során elkövetett hibáktól megvédje a gyanúsítottat, nem pedig azért, hogy megakadályozza a „mi embereink” elleni eljárások, vizsgálatok lefolytatását és bíróság elé állítását. Ráadásul a főügyész határozatát nem lehet felülvizsgálni, így egy személy jogi véleménye kiemelkedően és aránytalanul nagy szerepet kap a bíróságokhoz képest.

Korábban bírálta a passzust

Maroš Žilinka főügyész bírálta a 363-as paragrafus megváltoztatására vagy hatályon kívül helyezésére irányuló törekvéseket, annak ellenére, hogy 2020 decemberében főügyészjelöltként arról beszélt, hogy a 363-as paragrafus problémákat okoz a speciális ügyészségnek.

Nagyot fordult viszont hivatalba lépését követően, kijelentette ugyanis, hogy ha a képviselők eltörölnék a vitatott paragrafust, azt hatalomátvételnek tekintené. Úgy fogalmazott, a főügyész statisztává válna, ha a rendszer nem tenné lehetővé számára, hogy eltöröljön jogerős döntéseket. Bírálói szerint a 363-as paragrafust önkényesen arra használja, hogy felmentsen a Sme rodinához és a Smerhez köthető gyanúsítottakat.

Bár a kormánykoalíció megállapodott arról, hogy módosítják a 363-as paragrafust, és ez a kormányprogramba is bekerült, a megállapodást a Sme rodina az egész választási ciklus alatt blokkolta. Ezért fordultak Alojz Baránik (SaS) kezdeményezésére a képviselők az Alkotmánybírósághoz.

Fico, Kaliňák, Borguľa, Pčolinský kisegítve

A paragrafus először a Sme rodina jelöltjének, Vladimír Pčolinskýnak, a titkosszolgálat akkori vezetőjének segített. A Maroš Žilinka vezette főügyészség 2021 augusztusában ejtette az ellene felhozott vádakat, annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság nyolc bírája, a Speciális Büntetőbíróság két bírája és három alkotmánybíró korábban az előzetes letartóztatásáról döntött.

Idén januárban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkotmánybíróság

Maroš Žilinka

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak